Διάγγελμα Σαμαρά, μετά την εξασφάλιση της δόσης

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι έλληνες πολίτες, που ακούν αισιόδοξα μηνύματα κάθε φορά που ολοκληρώνονται οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, όμως πάντα μένουν στα λόγια χωρίς να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

«Η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μήνυμά του με αφορμή την ολοκλήρωση

των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τη Δευτέρα, 15 Απριλίου.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, αλλά θα είναι «μια χώρα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της».

«Ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και υπογράμμισε πως από τον Ιούνιο προβλέπονται εισπράξεις ρεκόρ από τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι προβλέπεται η απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, από τους οποίους 4.000 έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Όπως τόνισε «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά οικήματα, ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό είναι, όμως, ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσως αριθμός νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα. «Έχουμε συμφωνία με την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα πραγματοποιηθεί χωρίς κάποιο πρόβλημα.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», σχολίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο.

«Μείζων στόχος είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος ούτως ώστε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης. «Ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκουμε αυτό είναι ο πλέον ορθολογικός. Όσοι λένε ότι θα μας βγάλουν από τα μνημόνιο ψεύδονται ασυστόλως», σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση»

Τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα για την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

«Επιβεβαιώνω όσα είπε ο υπουργός ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία για τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος. Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα», σχολίασε.

Επίσης τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση», καθώς και ότι «είναι εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη σε σχέση με άλλες χώρες».

Η ανακοίνωση της τρόικας

Παράλληλα, εκδόθηκε η ανακοίνωση της τρόικας, η οποία αναφέρει: «Τα μέλη της τρόικας συνέταξαν την έκθεση για την Ελλάδα. Η αποστολή έφθασε σε συμφωνία με τις αρχές για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε τροχιά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι «η τρόικα και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν παραμείνει κατά μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την τελευταία αναθεώρηση, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, έναν πληθωρισμό αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών, παράγοντες που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Την Τρίτη η συνάντηση Στουρνάρα-Παπούλια

Την Τρίτη στις 14:30, θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα) συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα