Διάγγελμα Μητσοτάκη LIVE: Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για κατηγορίες

Ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος κάνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ανακοινώσει επισήμως και τι θα ισχύει με τους κλειστούς χώρους, ειδικά στην εστίαση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που εξαπλώνεται διαρκώς, φέρνει αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων. Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας, “αναγκαία καθίσταται και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας.

Έτσι, o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις

αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας”. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε όλες τις μονάδες υγείας. Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους της εστίασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξουν μόνο για εμβολιασμένους και δεν θα ισχύσει το σύστημα επιλογής (μικτοί ή μόνο εμβολιασμένοι).

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναπροσαρμόζονται συνεχώς καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, ο κορονοϊός “χτυπά” πλέον τις μικρές ηλικίες με τον μέσο όρο ηλικίας των λοιμώξεων του ιού να είναι πλέον κάτω από τα 28 έτη, ενώ σταδιακά αρχίζουν να αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πελώνη: Η ζωή των εμβολιασμένων θα είναι πιο εύκολη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε, μάλιστα ότι στο τέλος της εβδομάδος θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες του πλαισίου της λειτουργίας των χώρων εστίασης. Απαντώντας, δε, σε συγκεκριμένη ερώτηση για πιθανό υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, η κ. Πελώνη σημείωσε με νόημα πως “ο εμβολισμός των εκπαιδευτικών προχωρά και βρίσκεται σε πολύ καλό ποσοστό, γύρω στο 77%”. “Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν περισσότερες διευκολύνσεις, η ζωή τους θα είναι πιο εύκολη” υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αφού υπενθύμισε πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων τόνισε ότι “όσο προχωρά ο εμβολιασμός θα δούμε τι άλλο θα μπορέσουμε να κάνουμε”.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 έτη, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως δεν έχει κάτι επ αυτού σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία επιστημονική συζήτηση και επανέλαβε πως κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς. Επανέλαβε ότι κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση θα ενημερωθούν οι πολίτες για τον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15 -17 ετών και εν προκειμένω πως θα ανοίξει η πλατφόρμα και πως θα δηλώνεται η γονεική συναίνεση.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών και η είσοδος στις εκκλησίες με πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Άλλωστε η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα αποτελεί το μόνο μέτρο που μπορεί να σταματήσει την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Οι εμβολιασμοί, αν και παρουσίασαν κάμψη το προηγούμενο διάστημα, εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 90 χιλιάδες, ενώ και οι μικρότερες ηλικίες αρχίζουν να ανταποκρίνονται. Ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, είναι να έχει εμβολιαστεί το επόμενο δίμηνο το 70% με 75% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει κατά τη συνάντηση τον προηγούμενο μήνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τη συνδρομή της Εκκλησίας στη μάχη κατά της υγειονομικής κρίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε υποσχεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα υπάρξει και κήρυγμα από τους ιερείς στις εκκλησίες, ώστε να βοηθήσουν να πειστεί όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” την Τρίτη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών και την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στη κρίσιμη συνεδρίαση θα παρευρεθούν μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα