Διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τους αιγιαλούς

Συγκέντρωση κατά του νομοσχέδιου που ρυθμίζει την εκμετάλλευση των αιγιαλών διοργανώνει πρωτοβουλία πολιτών σήμερα το απόγευμα (18:00) στην πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα για το θέμα το WWF Ελλάς αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή είτε με τις διατάξεις του διασπαρμένες σε άλλα άσχετα νομοσχέδια, είτε με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Το WWF

κάνει ειδική μνεία στο γεγονός, τονίζοντας ότι το θέμα των αιγιαλών προέβαλαν διεθνή ΜΜΕ, όπως ο βρετανικός Guardian που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο απειλεί «μια από τις πιο παρθένες ακτογραμμές ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, προωθώντας τη χαοτική ανάπτυξη των ακτών της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Στην υπόθεση παρενέβη και ο διευθυντής του WWF Ισπανίας που απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες υπουργούς να «μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως εμείς».

Όπως είναι γνωστό η Ισπανία ακολούθησε το μοντέλο του «χτίστε ελεύθερα παντού» και πλήρωσε το τίμημα. Σήμερα, το 75% των ακτών της έχει οικοδομηθεί, ο τουρισμός της έχει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα περίπου μισό εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες είναι κενές.

Το WWF κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα ακόμα νομοσχέδιο που έρχεται και που ρυθμίζει τα θέμα των δασών.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ αναφέρει ότι οι προθέσεις του νομοθέτη ήταν σαφείς: οικολογικά πολύτιμες εκτάσεις μένουν εκτός ουσιαστικής προστασίας. Κάθε λογής παρέμβαση διευκολύνεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ακόμα και για τουριστικές επενδύσεις. Νομιμοποιούνται αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές! Ενώ ορισμένες εκτάσεις που καίγονται δε θα κηρύσσονται πια αναδασωτέες.

Τα νομοσχέδια αυτά φανερώνουν μια ξεκάθαρη λογική: η λύση που προωθείται για το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διάλυση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα