Διακίνηση μεταναστών: Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών

Πολυπλόκαμο κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών, με ορμητήριο την Τουρκία και… προαναχωρησιακά κέντρα (!) στη χώρα μας, όπου έφθαναν οι διακινούμενοι μέσω Έβρου, προωθούσε τους αλλοδαπούς είτε οδικώς προς Βαλκάνια-Κεντρική Ευρώπη, είτε αεροπορικώς σε Ολλανδία Σουηδία, εφοδιάζοντάς τους με τα κατάλληλα έγγραφα. Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα( Σύροι, Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι), μέλη

της οργάνωσης, ενώ συνελήφθη κι ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό της συζύγου του!

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αστυνόμου Β, εκπροσώπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίας Δημογλίδου, «τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τους μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα από δασικές κυρίως περιοχές του Έβρου, χρησιμοποιώντας νοικιασμένα, κλεμμένα ή «επιχειρησιακά» οχήματα, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν είτε απευθείας σε προαναχωρησιακούς χώρους – safe houses στη Θεσσαλονίκη, είτε σε δασική περιοχή από όπου έτερα οχήματα της οργάνωσης τους οδηγούσαν στους χώρους αυτούς.

Προαναχωρησιακοί χώροι

Ακολούθως, οι δράστες χρησιμοποιώντας οχήματα που έφεραν πινακίδες ξένων χωρών, τους μετέφεραν σε προαναχωρησιακούς χώρους – safe houses στην Αθήνα, όπου και τους προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, πλαστά ή γνήσια έτερων ατόμων, με τα οποία επεδίωκαν, μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.  Εναλλακτικά, ορισμένα από τα διακινούμενα άτομα, μεταφέρονταν κάνοντας χρήση αστικών λεωφορείων σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλαμβάνονταν από οχήματα και τους μετέφεραν στα βόρεια σύνορα της χώρας, τα οποία με τη βοήθεια αλλοδαπών διέσχιζαν πεζή».

Πρόσθεσε ακόμη η Αστυνόμος ότι «για να επιτύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με διακριτούς ρόλους, ενώ ανάμεσά τους υπήρχε μέλος, το οποίο είχε αναλάβει την προμήθεια οχημάτων από ευρωπαϊκές χώρες και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούσαν στη λειτουργία της οργάνωσης.

Ο τιμοκατάλογος

Η αμοιβή για τη διακίνηση προκαταβαλλόταν, από τους μετανάστες ή από συγγενικά τους πρόσωπα, μέσω του συστήματος πληρωμών «Hawala» και κυμαινόταν για κάθε στάδιο μεταφοράς από 2.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που θα χρησιμοποιούσαν οι υπό διακίνηση αλλοδαποί». Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 12 επιχειρησιακά οχήματα, 136 ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία 110 γνήσια, 48.020 ευρώ, 69 κινητά τηλέφωνα, μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και 61 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης».

Υποστράτηγος της διεύθυνσης Αερολιμένα

Στοιχεία για τη δράση του πολυπλόκαμου κυκλώματος, έδωσε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, υποστράτηγος Κων. Μαρκόπουλος:  «Την υπόθεση χειρίστηκε η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης. «Η αποδόμηση του εγκληματικού κυκλώματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022, όπου στο πλαίσιο ταυτόχρονης οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν συνολικά 18 μέλη της οργάνωσης, εντοπίστηκαν 13 παράνομοι μετανάστες ενώ επιπλέον συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό.

Από τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει ξεκάθαρα ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε, προσφέροντας «πλήρη πακέτα» μεταφοράς μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, με οχήματα της οργάνωσης και διαμονή σε προαναχωρησιακούς χώρους – safe houses, προκειμένου στη συνέχεια να αναχωρήσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα, διέθεταν και εναλλακτική επιλογή για την έξοδο από τη χώρα οδικά, μέσω των βόρειων συνόρων της.

Δεν γνωρίζονταν τα μέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εγκληματική οργάνωση φρόντιζε να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για τη μεταφορά των αλλοδαπών, χωρίς αυτά να γνωρίζονται μεταξύ τους και χωρίς να γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την «αποστολή» τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα