«Διαφορές κορυφής» στην Ευρώπη

Ούτε δύο ώρες δεν διήρκεσε η συνεδρίαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και οι «27» ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι. Ωστόσο, κανείς δεν αναμένει ότι θα προκύψει συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020. Γύρω στα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν λύση, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» στάση

την άρνηση τους να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως τον έχει καταθέσει η Κομισιόν, δηλαδή αυξημένο στα 1.091 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η κατάλληλη, επειδή με αυτήν ενισχύεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε ο Μάρτιν Σουλτς, χωρίς ωστόσο να πείσει ούτε τους Βρετανούς αλλά ούτε τους Ολλανδούς και Σουηδούς.

Η ομάδα αυτή επιμένει στην πρόταση για μείωση των πόρων του προϋπολογισμού (περίπου στα 890 δισ.) αλλά δεν είναι μόνη της. Και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μικρότερος (γύρω στα 960 δισ.) από ό,τι προβλέπει η Κομισιόν, ωστόσο δεν έχει χαράξει κόκκινες γραμμές, ενώ δεν θεωρεί κακό να ξανασυζητηθεί το θέμα σε μια άλλη σύνοδο.

Η καγκελάριος Μέρκελ «βλέπει» δεύτερη σύνοδο κορυφής

Σε γενικές γραμμές οι «27» είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες: Αυτούς που συνεισφέρουν με περισσότερα από όσα λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό και αυτούς που παίρνουν περισσότερα από όσα συνεισφέρουν. Οι πρώτοι επιδιώκουν μείωση ή πάγωμα ενώ οι αποδέκτες, περίπου 17 χώρες, επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση. Ωστόσο, η κρίση έχει επιδεινώσει το κλίμα και έχει σκληρύνει τα μέτωπα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές σημειώνονται μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας. Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον δεν θεώρησαν καν αναγκαίο να συζητήσουν σε διμερές επίπεδο. «Γνωρίζουμε τις διαφορές μας» σχολίασε ο Ολάντ, χαρακτηρίζοντας ακραίες τις προτάσεις του Κάμερον για μείωση των μισθών και συντάξεων των υπαλλήλων της ΕΕ, καθώς και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησής τους στο 68ο έτος της ηλικίας τους.

Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει και δεύτερη σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η καγκελάριος αμφισβητεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μάλλον θα συνεχιστούν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Γερμανικός Τύπος: «Ένωση δυσπιστίας»

Τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σχολιάζει η Neue Osnabrücker Zeitung. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς επισκιάζεται από τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση και τις επιπτώσεις τους.

«Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη θέλουν και πρέπει να κάνουν περικοπές. Ωστόσο και oι περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν θα ήταν έξυπνη απόφαση» επισημαίνει η προσθέτοντας: «Κυρίως οι πολίτες της νότιας και ανα

Keywords
Τυχαία Θέματα