«Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι» η γραμμή Μπαλτάκου

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον απόηχο του σκανδάλου με τις συνομιλίες του με τον Ηλία Κασιδιάρη έδωσε ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει τις κινήσεις του. «Η πρόθεσή μου ήταν αγαθή... Το υλικό του βίντεο είναι προϊόν εγκλήματος και δεν μπορεί να πει σε καμία δικογραφία. Τίποτα από όλα αυτά που είπα στο βίντεο για τους υπουργούς δεν είναι αλήθεια, οπότε τι να ερευνήσει η δικαιοσύνη;», διερωτήθηκε στον real fm.

Ο

πρώην γγ της κυβέρνησης κάλυψε πλήρως τον γιο του, μετά το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή, λέγοντας πως «οι άνθρωποι (σ.σ. οι βουλευτές της ΧΑ) οι οποίοι έχουν κάνει όργια με τη βία μηνύουν τον γιο μου γιατί τους έσπρωξε». Υποστήριξε, επίσης, ότι ο γιος του αναζητείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου και πως ο ίδιος δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

«Αποφάσισα να διαδραματίσω συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της χώρας. Κάποιος έπρεπε να έχει επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε 500.000 Έλληνες εγκλωβισμένους στη ΧΑ και να μην κάνουμε τίποτα. Τους έλεγα μερικά από αυτά που ήθελαν να ακούσουν για να κρατάω την επαφή και να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους» είπε αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με αυτόν, η ΝΔ είναι «κεντροδεξιά παράταξη, η οποία κινδυνεύει εδώ και δύο χρόνια να χάσει την δεξιά της πτέρυγα και αν αυτό συμβεί θα βγει εκτός της πρωτοκαθεδρίας του πολιτικού φάσματος. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί και κανένας δεν πρέπει να το θέλει».

Στο ερώτημα εάν ενήργησε εν αγνοία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το καλό της παράταξης, ο κ. Μπαλτάκος απάντησε: «Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι πρέπει να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από την Χρυσή Αυγή», όμως, «το τι έκανα εγώ γι' αυτό τον λόγο δεν το ήξερε. Δεν μου ανέθεσε ποτέ ο πρωθυπουργός να κάνω συναντήσεις».

Είπε, ακόμα, ότι το ραντεβού με τον Ηλ.Κασιδιάρη είχε σκοπιμότητα και πως «υπάρχουν κι άλλες συνομιλίες πριν από αυτή (σ.σ. τη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση) και άλλες μία ή δύο μετά από αυτήν».

«Δεν θυμάμαι τι έχω πει στις υπόλοιπες συνομιλίες με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ό,τι και να έχω πει είναι στον ίδιο 'καμβά'» είπε, επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχουν ηχογραφηθεί κι άλλες συνομιλίες αφού «αυτό είναι το ποιόν τους και αποδείχθηκε», σχολίασε.

Ο κ. Μπαλτάκος υποστήριξε ότι η πολιτική δίωξη ανεβάζει τη Χρυσή Αυγή και «έπρεπε να υπάρξει αδιαφορία για να μην διαφημίζονται».

«Δεν με έδιωξαν, παραιτήθηκα αμέσως. Δεν μίλησα μετά το περιστατικό με τον πρωθυπουργό, μίλησα με τον κ. Σταμάτη και τον κ. Μπούρα και τους είπα 'έρχομαι για παραίτηση'» σημείωσε.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για το βίντεο Μπαλτάκου

H εισαγγελία Πρωτοδικών παρενέβη για τις συνθήκες λήψης του βίντεο με την συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλία Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει τον χαρακτήρα της επείγουσας θα κληθεί ως μάρτυρας και ο ίδιος ο Τάκης Μπαλτάκος, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για το πότε, πως, και κάτω από ποιές συνθήκες τραβήχτηκε αυτό το βίντεο που είναι προφανές ότι δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς την έγκριση του.

Για την Ηλία Κασιδιάρη δεν τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία, άρα δεν θα συλληφθεί, καθώς το χρησιμοποίησε ως αποδεικτικό μέσον σε βάρος του διαδικασία κι αυτό καθιστά - σύμφωνα με το νόμο - μη αυτόφωρη την πράξη.

Γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ο Φώτης Καϋμενάκης

Νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ορίστηκε ο αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης, μετά την παραίτηση του Τάκη Μπαλτάκου, που ακολούθησε της δημοσιοποίησης βίντεο, στο οποίο συνομιλούσε με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

O κ. Καϋμενάκης ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

Διαψεύδει τον Μπαλτάκο ο Αθανασίου και δεν παραιτείται

Αρνείται τα λεγόμενα Μπαλτάκου σχετικά με ενόχληση του πρωθυπουργού για την μη προφυλάκιση στελεχών της ΧΑ και μετέπειτα παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο Χ. Αθανασίου αναφέροντας ότι δεν έχει λόγο να παραιτηθεί.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως εντολή του Αντώνη Σαμαρά από τις πρώτες ημέρες διώξεων ήταν να μην υπάρξει οιαδήποτε ανάμιξη της κυβέρνησης στο ανακριτικό και δικαστικό έργο, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους δικαίου. «Η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αν είχε οποιαδήποτε ανάμιξη» στις διώξεις της ΧΑ, σχολίασε.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 επισήμανε πως «πρόκειται για αστειότητες ότι "στήνονται" η Δικαιοσύνη και οι δικαστικοί λειτουργοί». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, συνάντησε τον κ. Μπαλτάκο μετά τις αποκαλύψεις Κασιδιάρη και του ζήτησε εξηγήσεις. «Μου είπε (ο Τ. Μπαλτάκος) ότι "ήταν μια συζήτηση... που ήρθε δήθεν να μου πει ότι αδικείται (σσ. ο Ηλ. Κασιδιάρης) και εγώ προσπάθησα να τον αποφύγω"» ανέφερε ο υπουργός.

«Η ουσία είναι ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του Μπαλτάκου σε μένα και από μένα σε δικαστές. Αν είχα παρέμβει, γιατί δεν προφυλακίστηκε ο Κασιδιάρης; ΟΚασιδιάρης είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Απέδωσε, δε, τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ σε απόπειρα «αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης από τα τυχόν εγκλήματα της ΧΑ, και σε προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ξεφύγει από τις «ήττες» που έχει υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης για το θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα