Δεν τα βρίσκουν Μητσοτάκης-τρόικα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ακόμη μια συνάντηση –η τρίτη κατά σειρά- του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η κινητικότητα στο δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαράς, για την πορεία της συζήτησης που είχε, καθώς λίγο μετά θα ακολουθήσει συνάντηση Σαμαρά-τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, τα θέματα που δεν έχουν κλείσει είναι οι

οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζητά μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες σε 9 ή 6.

Τι ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η πρόταση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των δανειστών προβλέπει:

Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολύσεων. Ο αριθμός των απολύσεων θα παραμείνει ο ίδιος για τη διετία 2013-2014, δηλαδή θα αφορά 15.000 υπαλλήλους. Η σημερινή συμφωνία προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν 4.000 απολύσεις το 2013 και 11.000 απολύσεις το 2014 και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αντιπροτείνει να πραγματοποιηθούν 5.000-6.000 απολύσεις φέτος και 9.000-10.000 απολύσεις του χρόνου.Με δεδομένες τις 2.000 απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΡΤ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν αποδεχτεί και οι εκπρόσωποι των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προτείνει την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και εργάζονται με προσωρινές αποφάσεις, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 6.000 εργαζομένους. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, από τους οποίους θα απομακρυνθούν 300-400 εργαζόμενοι.Για το θέμα της κινητικότητας ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο που θα συνοδεύεται από τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο να τεθούν στο νέο καθεστώς 7.000 εκπαιδευτικοί, 3.000 υπάλληλοι υπουργείων και 2.500 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει στη μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της τρόικας, η οποία ζητά να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι εκ των οποίων απαιτεί να προσδιοριστεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που μετά την πάροδο 12 μηνών που θα αμείβεται με το 75% των αποδοχών του δεν θα επιστρέψει στην εργασία του και θα απολυθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα