Δεν στηρίζει κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ο Γκρίλο

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), με τον πρώην κωμικό να αρνείται δια στόματος του ηγέτη της ομάδας του στην ιταλική Γερουσία, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Δεν υπάρχουν ούτε κατ’ ελάχιστον οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα μας επέτρεπαν να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση των συγκεκριμένων κομμάτων, καθώς αυτά δεν διαθέτουν πλέον καμία αξιοπιστία»,

δήλωσε ο Βίτο Κρίμι, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπερσάνι.

Η άρνηση του κινήματος του κ. Γκρίλο ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών κομμάτων και συνασπισμών, τους οποίους κατηγορεί για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ιταλία.

Μετά την άρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η χώρα οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό αδιέξοδο, καθώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κυβερνητική λύση η οποία να μπορεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερσάνι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς έχει απορρίψει τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» κυβερνητικού χαρακτήρα με την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η Κεντροδεξιά έχει δηλώσει ότι η συνεργασία των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών είναι ο μόνος δρόμος για να αποφευχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Μπερσάνι αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα