Δεκαπενταύγουστος 2021 κορονοϊός: Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Προειδοποιήσεις και εκκλήσεις ώστε να τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο, την ώρα που κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του καλοκαιριού απευθύνουν καθημερινά οι ειδικοί, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και οι νοσηλείες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου προστρέχουν οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο κυβέρνηση και τοπικές αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στις περιοχές όπου

συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Όσον αφορά τις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Παράλληλα, αυξημένοι θα είναι και οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας από το Λιμενικό Σώμα προκειμένου όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να μην ταξιδεύουν.

Χωρίς χορούς

Από την Πολιτική Προστασία διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα τσουχτερά για τους παραβάτες, ενώ αναφορικά με τις μαζικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου παραπέμπουν στη σχετική ΚΥΑ της 16ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπονται μόνο πανηγύρια άνευ χορού, με καθήμενους ενώ ζητείται η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας. Τουτέστιν, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, αντισηπτικά στα τραπέζια και τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα την οποία θα εγγυάται η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Υπό τον φόβο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας, οι φετινοί αυστηροί κανόνες προβλέπουν επιπλέον ότι για το αν οι χώροι θα είναι αμιγείς ή μεικτοί αποφασίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας.

Στους αμιγείς, η πληρότητα θα μπορεί να αγγίξει το 85% και οι συμμετέχοντες θα ελέγχονται κατά την είσοδό τους μέσω του Covid Free Gr app, ενώ στους μεικτούς η πληρότητα θα ξεκινά από 65% – 75%, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου όπου θα φιλοξενείται η εκδήλωση. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

Το βλέμμα στα νησιά

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 392 καταγράφονται στην Κρήτη όπου συγκεκριμένα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο 208, στα Χανιά 109, στο Λασίθι 18 και στο Ρέθυμνο 57. Επίσης, στη Ρόδο οι μολύνσεις ανήλθαν σε 115 και στην Κέρκυρα σε 52.

Υπενθυμίζεται, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, για την αποτροπή διασποράς του ιού, θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα νησιά με:

Εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων

Επιτήρηση σε εκκλησίες

Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού

Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί τι τρομάζει τους ειδικούς

Υπενθυμίζεται ότι καμπανάκι κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο έκρουσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό διότι στο νυχτερινό ξεφάντωμα που έχει κυριαρχήσει και έχει φέρει την πανδημία εδώ που είμαστε σήμερα με περίπου 3.500 κρούσματα και περίπου 20-25 νεκρούς κάθε μέρα, θα προστεθούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες που κάποιο συνωστισμό θα έχουν, και κυρίως το εκ των υστέρων οικογενειακό γλέντι και στο οποίο οι νέοι που έχουν ξεφαντώσει θα βρεθούν αγκαλιά με τους πιο ηλικιωμένους που δυστυχώς δεν είναι και όλοι εμβολιασμένοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ακριβώς τους φόβους των ειδικών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να αποφύγουν τους χορούς και την εγγύτητα «διότι υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας». Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».

Προέχει η υγεία

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στα κρούσματα, μας ανησυχούν πάρα πολύ οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, όμως δεν μπορούμε να τις απαγορεύσουμε. Αυτό που ζητώ σήμερα και από τους δήμους και από τους συλλόγους είναι τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, τον μέγιστο δυνατό αυτοπεριορισμό, την καλύτερη δυνατή τήρηση των πάσης φύσεως μέτρων προκειμένου να μη ζήσουμε μια έξαρση στα κρούσματα η οποία θα μας στοιχίσει πρωτίστως στη δημόσια υγεία αλλά δευτερευόντως και στην οικονομία μας, εφόσον παρακολουθούν τα στοιχεία πλέον όλες οι χώρες και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες», αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Χατζημάρκος.

«Ζητώ από όλους, πάσης φύσεως συλλογικότητες, κυρίως φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικές επιτροπές αλλά και δήμους, να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό το εύρος και το μέγεθος των εκδηλώσεων εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Το θρησκευτικό μας φρόνημα δεν κάμπτεται από αυτό. Και προφανώς είναι υψηλό και ειδικά στα νησιά είναι μεγάλη η γιορτή και αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας ο εορτασμός της Παναγιάς.»

“Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε και την υγεία και την οικονομία. Ο τουρισμός επηρεάζεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες. Σήμερα που μιλάμε έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, τα νησιά μας είναι όλα γεμάτα κι αυτό μας δίνει χαρά, δύναμη και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ομως, ανησυχούμε για πιθανό υγειονομικό και οικονομικό πρόβλημα στην περιφέρειά μας. Εχουμε μπροστά μας ακόμα δυόμισι καλούς τουριστικούς μήνες, υπό την αίρεση ότι θα ελεγχθεί η διάδοση του κορονοϊού».

Keywords
Τυχαία Θέματα