Δε θα κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο στο Μαρκόπουλο

Προς «ναυάγιο» φαίνεται να οδηγείται η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στο Μαρκόπουλο, μετά από την καταψήφιση της πρότασης από το δημοτικό συμβούλιο και κατόπιν των έντονων αντιδράσεων πολιτών και περιβαλλοντολόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, που στήριζαν τη δημιουργία του.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε λεπτομερώς το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του ΚΑΝ, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις. Η καταψήφισή της πρότασης δημιουργίας του από 19 δημοτικούς συμβούλους,

εκ των οποίων οι 11 της συμπολίτευσης, τελικά ακύρωσε την εκτέλεση του έργου.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρευρέθηκαν και πολλοί πολίτες, που είχαν ταχθεί ενάντια στο έργο, με τον 84χρονο επικεφαλής της αντιτιθέμενης στο έργο «Κίνησης πολιτών» Νικήτα Βλάχο να καταθέτει κείμενο ακύρωσης με 2.500 υπογραφές! Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θύμιζε λαϊκό δικαστήριο, με τη μέση ηλικία του κοινού να είναι 65-70 ετών.

Παρά την εισήγηση του δημάρχου Μαρκοπούλου, ο οποίος από κοινού με επιστήμονες υπερασπίζονταν το έργο, οι πολίτες και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πείστηκαν. Μάλιστα, μερικοί πολίτες προχώρησαν σε γιουχαίσματα και λεκτικές επιθέσεις σε βάρος των επιστημόνων.

Σε ό, τι αφορά τα αίτια των συνολικών αντιδράσεων, οι υποστηρικτές του έργου τα αποδίδουν στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του με την έκδοση εγκύκλιου προς τους πιστούς την 11η Δεκεμβρίου.

Τότε έκανε λόγο για «αμφίβολες επενδύσεις» και για «περιφρόνηση της εκκλησιαστικής παράδοσης», ενώ πολλοί ιερείς δήλωσαν άρνηση να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία σε όποιον επιλέξει την αποτέφρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα