Δε θα γίνει η συνάντηση Πρυτάνεων-Αρβανιτόπουλου

Τελικά, δεν θα πάνε σήμερα (22/11) στο ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο οι πρυτάνεις ζητώντας να μετατεθεί το ραντεβού, για την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό γνωστοποιείται σε επιστολή που έστειλε το πρωί της Παρασκευής, ελάχιστες ώρες πριν το ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας, ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

κ. Γιάννης Μυλόπουλος.
Στην επιστολή αναφέρεται: «Είναι πολύ ευχάριστο ότι, έπειτα από δύο μήνες συνεχών αιτήσεων μας για συνάντηση, αναλαμβάνετε την πρωτοβουλία να μας καλέσετε. Δυστυχώς, η πρόσκλησή σας μου κοινοποιήθηκε χθες μετά τις 22:00, γεγονός που δεν μου επιτρέπει να ανταποκριθώ σήμερα, Παρασκευή, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με ανειλημμένες υποχρεώσεις μου. Έχοντας επικοινωνήσει με τους Πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα και τους οποίους έχετε προσκαλέσει, 5 εξ αυτών βρίσκονται εκτός Αθηνών, σας κάνω γνωστό ότι αντιμετωπίζουν και αυτοί την ίδια δυσκολία. Είμαστε στη διάθεσή σας από τη Δευτέρα και μετά. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι εκκρεμεί να καθοριστεί μία συνάντηση με τους εκπροσώπους της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία ελπίζω να πραγματοποιηθεί και αυτή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, οδηγώντας τα Πανεπιστήμια σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Επιπλέον, οι 2 Σύγκλητοι εκ των 8 Πανεπιστημίων, που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις των μελών τους στη διάθεση των Πρυτάνεων. Επομένως, μία συνάντηση μαζί σας, με διευρυμένη ατζέντα, με θέματα πέραν αυτών που προτείνετε, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας για συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.

Αρβανιτόπουλος: Δε μιλάμε για απολύσεις αλλά για διαθεσιμότητα

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τους ζητήσαμε να κάνουν αξιολόγηση και μας είπαν ότι παντού έχουν ελλείψεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «από τα 36 ιδρύματα βρήκαμε ότι στα 8 υπάρχουν υπεράριθμοι. Υπήρξαν βιβλιοθήκες που είχαν 96 ανθρώπους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρχε και υπάρχει ένας ανορθολογισμός υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα εδώ και ένα χρόνο έπρεπε να έχουν έναν κανονισμό και να έχουν βάλει τάξη όλοι οι συνάδελφοί μου».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως «κάθε θέση δουλειάς που χάνεται είναι μια πληγή. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ματώσει». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων αλλά για κινητικότητα» και υποστήριξε ότι «στο πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα σε μια νύχτα προσλήφθηκαν 500 υπάλληλοι. Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τα άπλυτα κάτω από το χαλί. Στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 περιπτώσεις υπαλλήλων με το ίδιο επώνυμο και 80 γιους και κόρες».

Υποστήριξε πάντως ότι «έχω πει ότι η Παιδεία έπρεπε να εξαιρεθεί από το μνημόνιο. Όμως, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε χωρίς να υπάρξουν πληγές στη γνώση». Και γι’ αυτό τόνισε ότι περιμένει τους πρυτάνεις και τους διοικητικούς υπαλλήλους σήμερα το μεσημέρι για να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Τόνισε πάντως ότι το δικαστήριο έχει κρίνει τρεις φορές την απεργία τους παράνομη και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία τους φοιτητές.

Αμετακίνητοι οι Διοικητικοί

Εν τω μεταξύ, παράνομη κρίθηκε εκ νέου, με απόφαση του Πρωτοδικείου, η απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατόπιν νέας αγωγής που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η τρίτη φορά που η απεργία κηρύσσεται παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική.

Όλα δείχνουν πως οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα προσέλθουν στο ραντεβού με τον Κ.Αρβανιτόπουλο, τονίζοντας ότι ο διάλογος για τη «διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ» έπρεπε να έχει προηγηθεί των απολύσεων και εφόσον ο υπουργός δεν αποσύρει την υπουργική απόφαση για τις απολύσεις δεν τίθεται θέμα διαλόγου. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και στο ΕΜΠ έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των Συγκλήτων,προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις παραιτήσεις των μελών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα