Δακτύλιος 2021 gov.gr: Οι άδειες, οι εξαιρέσεις και το νέο ωράριο

Επανέρχονται από αύριο, Δευτέρα τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ο νέος δακτύλιος που τίθεται σε ισχύ μετά την πανδημία θα διαρκέσει έως και τις 22 Ιουλίου του 2022. Από Δευτέρα έως και Πέμπτη τα μέτρα θα ισχύουν 07:00 – 20:00, αντί για τις 21:00, που έληγε στο παρελθόν, ενώ την Παρασκευή 07:00 – 15:00. Ο δακτύλιος δεν θα εφαρμόζεται το Σάββατο, την Κυριακή, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία

των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Αν. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν. Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧΕ αυτοκινήτων, καθώς και των ΙΧΦ αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον μικρό δακτύλιο τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.-289738/Φ.911 από 19/20.10.2021 (ΦΕΚ 4860, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

Οι εξαιρέσεις

– Οι κάτοχοι ή κύριοι αυτοκινήτων EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120g/km, καθώς και ηλεκτρικών, υβριδικών φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχημάτων, δύνανται να εκδώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

– Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του μικρού δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου – εξόδου και χορηγείται ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους θα υποβάλλονται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία και τηρουμένων των εκάστοτε ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρες 09:00 έως 13:00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Γραφείο Δακτυλίου στο ισόγειο του κτιρίου [είσοδος από οδό Σάμου], τηλ.210-5284142) με την προσκόμιση πέραν των ειδικότερων ανά περίπτωση ενδιαφερομένου εγγράφων/δικαιολογητικών και φωτοαντιγράφων της ‘Αδειας Κυκλοφορίας του οχήματος και της ‘Αδειας Ικανότητας οδήγησης των οδηγών.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26-11-2021.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ), ως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Δακτύλιος 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα στο gov.gr για τις ψηφιακές άδειες

Άνοιξε η ειδική online εφαρμογή, που βρίσκεται στο daktylios.gov.gr, μέσω της οποίας θα εκδίδονται πλέον οι άδειες για τα οχήματα που θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Δακτυλίου ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα από τη Δευτέρα 25η Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού κάνουν την εγγραφή τους στην εφαρμογή και δώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για το όχημά τους, θα λαμβάνουν ψηφιακά την άδεια σε μορφή pdf, την οποία θα μπορούν είτε να την εκτυπώνουν είτε να την αποθηκεύουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Η άδεια θα φέρει έναν μοναδικό QR code με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία του οχήματος εντός του Δακτυλίου.

Για να εκδώσουν οι ενδιαφερόμενοι το ειδικό σήμα το όχημά σας πρέπει να είναι:

ηλεκτρικό

εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

υβριδικό

κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2.

Για να εκδώσουν το σήμα θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
Ο έλεγχος για το αν το όχημα υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται αυτόματα και, εφόσον διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί τις προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf.

Θα χρειαστούν:

Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
Ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
Ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη / εταιρείας που ανήκει το όχημα
Αν το όχημα δεν ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και ο κάτοχός του δικαιούται κάποια από τις λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο Δακτύλιο, πρέπει να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δακτύλιος 2021,daktylios 2021