Χώρα… ξέφραγο αμπέλι

-Τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την ανασφάλιστη εργασία, ενώ η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στη χώρα εργάζονται παράνομα τουλάχιστον 500 χιλιάδες μετανάστες.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια εξέγερση κρατουμένων στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο φυλάκιο του Έβρου πριν από δύο μήνες και τα νομοσχέδια για την εργασία των παράνομων μεταναστών, που ανακοινώθηκαν από τον Γιώργο Κουτρουμάνη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ειδικά εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι

εκείνοι που βλέπουν την αδυναμία της χώρας να ελέγξει την είσοδο των παράνομων μεταναστών ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πολλοί είναι και εκείνοι που φοβούνται ότι η ανέχεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία θα ξυπνήσει κρυμμένα ρατσιστικά αντανακλαστικά. Και οι δύο πλευρές όμως συμφωνούν σε αυτό: το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε μείζον για την ελληνική κοινωνία.

Ποινικοποιείται η παράνομη εργασία

Έπρεπε η χώρα να φτάσει στο χείλος του γκρεμού και το ποσοστό ανεργίας στην κορυφή για να μπει φραγμός στην παράνομη εργασία των μεταναστών. Όπως και να ᾽χει, το πρώτο βήμα έγινε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Δύο σχέδια νόμου είναι ήδη έτοιμα και προβλέπουν νέα αυστηρότερα ποινικά μέτρα.

Στους μετανάστες θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι και € 5.000, καθώς και 6 μήνες φυλάκιση, εάν συλληφθούν να εργάζονται χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ και στους εργοδότες που απασχολούν μη νόμιμους εργαζόμενους θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και αυστηρότερες αν πρόκειται για αλλοδαπούς που ζουν παράνομα στη χώρα

Στατιστικά στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την ανασφάλιστη εργασία, ενώ η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στη χώρα εργάζονται παράνομα τουλάχιστον 500 χιλιάδες μετανάστες.

Φεύγουν 26 και... έρχονται 300

Η χώρα χάνει τη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης... πριν καλά καλά την δώσει. Δια ξηράς και θαλάσσης, δηλαδή από τον Έβρο και τα τουρκικά παράλια, κάθε μέρα μπαίνουν στη χώρα 300 εξαντλημένοι από την πολυήμερη ταλαιπωρία άνθρωποι, κυρίως ασιατικής καταγωγής. Αντιστοίχως κάθε μέρα από τις ελληνικές αρχές απελαύνονται... μόλις 26 παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των συνόρων, ο Οκτώβριος του 2011 είχε ένα εντυπωσιακό απόλυτο ρεκόρ: από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας εισήλθαν 9.600 άνθρωποι. Σχεδόν όσοι έφυγαν μέσα σε έναν χρόνο! Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που παρέθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο 10μηνο του 2011 απελάθηκαν συνολικά 7.951 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι 178 αποχώρησαν με τρεις ειδικές πτήσεις τσάρτερ.

Από τον «δρόμο της ανατολικής Μεσογείου», όπως ονομάζονται τα ελληνικά σύνορα, πέρασαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2011 46.600 παράνομοι μετανάστε

Keywords
Τυχαία Θέματα