Χημικά όπλα Ισραήλ: Βρέθηκαν οδηγίες στις σορούς των ενόπλων της Χαμάς

Αξιωματούχοι στο Ισραήλ λένε ότι στις σορούς ενόπλων της Χαμάς που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα της χώρας βρέθηκαν οδηγίες για τη χρήση χημικών βομβών με βάση το κυάνιο. Το Αxios είδε τα στοιχεία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, που έδειχναν ότι ένοπλοι της Χαμάς έφεραν μαζί τους οδηγίες αποθηκευμένες σε στικάκια USB, που περιλάμβαναν λεπτομερή διαγράμματα για μια «συσκευή διασποράς κυανίου». Τα στικάκια αυτά εντοπίστηκαν στα πτώματα ενόπλων

της Χαμάς που εισέβαλαν στο κιμπούτς Μπέερι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φέρονται να σκότωσαν ή να απήγαγαν το 20% των 1.100 κατοίκων του ισραηλινού οικισμού.

«Τα ευρήματα δείχνουν μια πρόθεση της Χαμάς να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο πλαίσιο της τρομοκρατικής επίθεσής της κατά αμάχων», ενημέρωσε το Ισραήλ τις πρεσβείες του, συμπληρώνοντας ότι οι ένοπλοι της εξτρεμιστικής οργάνωσης είχαν λάβει οδηγίες να «διεξάγουν επιθέσεις με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που είχε προσπαθήσει ο ISIS.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο την Κυριακή, επιβεβαίωσε ότι οι οδηγίες που έφεραν πάνω τους οι ένοπλοι της Χαμάς είχαν ημερομηνία του 2003 και προέρχονται από σχέδια της Αλ Κάιντα για χημικά όπλα. Τα σχόλιά του εντάσσονται σε μια ευρύτερη ισραηλινή διπλωματική προσπάθεια να κινητοποιηθεί υποστήριξη στη Δύση υπέρ της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς, σχολιάζει το Axios. «Είναι υλικό της Αλ Κάιντα. Επίσημο υλικό της Αλ Κάιντα.

Έχουμε να κάνουμε με τον ISIS, την Αλ Κάιντα και τη Χαμάς. Να πόσο σοκαριστική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, όταν βλέπουμε τις οδηγίες που δίνονται για το πώς θα επιχειρήσουν και πώς θα δημιουργήσουν ένα είδος μη επαγγελματικού χημικού όπλου με κυάνιο», είπε ο Χέρτσογκ στο Sky News.

President Isaac Herzog on Sky News reveals materials found on a USB fob on the body of a Hamas terrorist in Israel with “instructions how to produce chemical weapons” including preparing a device for dispersing cyanide agents. pic.twitter.com/NcZePRn8Ia

Amy Spiro (@AmySpiro) October 22, 2023

«Η Χαμάς είναι μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση. Είναι χειρότερη από τον ISIS»

Η ισραηλινή ηγεσία έχει συγκρίνει τη Χαμάς με τον ISIS, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ότι «η Χαμάς είναι ISIS. Όπως συνετρίβη ο ISIS, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως ο ISIS. H κοινότητα των εθνών πρέπει να τους ξεράσει, κανείς ηγέτης δεν πρέπει να συναντάται μαζί τους, καμία χώρα να μην τους προσφέρει καταφύγιο και να επιβάλλονται κυρώσεις σε εκείνες που το κάνουν». Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένοπλοι της Χαμάς κουβαλούσαν μαζί τους σημαίες του ISIS, όταν έσπειραν τρόμο και θάνατο πριν από 17 ημέρες. «Η Χαμάς είναι μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση. Είναι χειρότερη από τον ISIS», είπαν αξιωματούχοι των IDF.

Το Ισραήλ έχει πει επίσης ότι στις σορούς ενόπλων της Χαμάς που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου βρέθηκαν επιχειρησιακά σχέδια «για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους» και να πιάσουν ομήρους, εισβάλλοντας σε χωριά. Τα σχέδια φέρονται να περιλάμβαναν και οδηγίες για τη στοχοθέτηση σχολίων και την απαγωγή παιδιών, επισημαίνοντας περιοχές όπου ήταν πιθανό να βρεθούν μεγάλες ομάδες αμάχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα