Χημικά Μαριούπολη: Συναγερμός για τις καταγγελίες χρήσης

Τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να εγκαταλείπουν οι άμαχοι εν όψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης, την ώρα που το Κίεβο αποκάλυψε ότι ελέγχει αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κάνουν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Η μάχη στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, επικεντρώνεται τώρα γύρω από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας χάλυβα Azovstal. Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την Azovstal, θα εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε

ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης. «Υπάρχει ένα σενάριο ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι πυρομαχικά με φώσφορο» είπε ο Μάλιαρ σε σχόλια της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν είχαν πράγματι χρησιμοποιηθεί.

«Μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε έναν μέχρι στιγμής άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό»

Και ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, είπε επίσης ότι είχε δει αναφορές περιστατικών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει. «Γνωρίζουμε ότι χθες το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε έναν μέχρι στιγμής άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό και τρία άτομα που βρίσκονταν μέσα και γύρω από το εργοστάσιο μετάλλων στη Μαριούπολη άρχισαν να αισθάνονται αδιαθεσία», είπε στο CNNi. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δεν κινδύνευσε η ζωή τους, προσέθεσε.

Η παραγωγή, χρήση και αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Όπλα (CWC). Αν και καταδικάζεται από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της CWC. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι εξετάζουν τις αναφορές.

«Χαλί στους δρόμους» οι σοροί των θυμάτων στη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε στο πρακτορείο AP ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Το παραπάνω μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform. Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους». Πράγματι, μιλώντας στο CNN, ο διοικητής του Ντονέτσκ ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και 22.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη καθιστά δύσκολο να σχολιάσουμε τον αριθμό των θυμάτων, η πόλη είναι υπό πολιορκία και αποκλεισμένη. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για 20.000 με 22.000 νεκρούς», δήλωσε στο CNN ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ. O δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν. Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στην Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σ’ ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.

Παραμένουν 120.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη

«Έφθασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες. Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παίρνουν τα διαβατήρια από τους Ουκρανούς πολίτες και στην συνέχεια τους στέλνουν σε στρατόπεδα «φιλτραρίσματος» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων αυτονομιστών. Εν συνεχεία τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Ο Μποϊτσένκο δήλωσε ότι για τα άτομα που δεν έχουν περάσει το «φιλτράρισμα» έχουν δημιουργηθεί πρόχειρες φυλακές και τουλάχιστον 33.000 έχουν μεταφερθεί στην Ρωσία ή στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Όπως έχει μεταδώσει το Ukrinform, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει την Μαριούπολη σε ένα απέραντο χώρο ερειπίων, οι κάτοικοι από την πείνα λιποθυμούν στους δρόμους, ενώ από τους βομβαρδισμούς θάβονται ζωντανοί μέσα στα καταφύγια.

Ποντόλιακ: Αν η Ρωσία μισεί κάτι περισσότερο από την Ουκρανία είναι η Μαριούπολη

Ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε αναρτήσεις του στα social media ανέφερε: Αν το Κρεμλίνο μισεί κάτι περισσότερο από την Ουκρανία, πρέπει να είναι η λέξη Μαριούπολη. Για περισσότερο από 1,5 μήνα οι υπερασπιστές μας προστατεύουν την πόλη από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία είναι υπερδεκαπλάσια. Πολεμούν κάτω από τις βόμβες για κάθε μέτρο της πόλης. Κάνουν τη Ρωσία να πληρώσει ένα υπερβολικό τίμημα.

Οι στρατιώτες μας παραμένουν αποκλεισμένοι και έχουν προβλήματα με τις προμήθειες. Η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας γνωρίζει αυτό το πρόβλημα, παρακολουθεί την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας κάνουν ό,τι είναι δυνατό (και αδύνατο) για να βρουν μια λύση και να βοηθήσουν τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα σχέδια ή τις ενέργειές μας για να μην ενημερώσουμε τον εχθρό. Σας ζητάμε να το καταλάβετε».

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1513900445013622788?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1513900447047766021%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FPodolyak_M2Fstatus2F1513900447047766021widget%3DTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα