Χιλιάδες ενθουσιασμένοι θεατές στην πρεμιέρα της «Μήδειας»

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε τρομερό και άγριο μίσος, έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και περισσότεροι από 12.500 θεατές χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την εναρκτήρια παράσταση των φετινών Επιδαυρίων.

Στις δύο παραστάσεις της «Μήδειας» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος,

ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης, οι ακαδημαϊκοί Κική Δημουλά, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Γιάννης Παρμακέλης και Δημήτρης Τριχόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος και πλήθος καλλιτεχνών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος η Φαίη Ξυλά, ο Αλέξανδρος Ρήγας, η Μαρία Σολωμού κ.ά.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά την παράσταση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα εγχείρημα που πέτυχε. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Συγχαρητήρια στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, στις ανεπανάληπτες ερμηνείες του Γιώργου Κιμούλη και των υπολοίπων ηθοποιών, στην πολύ αξιόλογη δουλειά που έκανε με τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, με τον οποίο μας συνδέει μακρά φιλία, στην έξοχη μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου, στην θαυμάσια μουσική σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου...

Από τη στιγμή όμως που βρισκόμαστε και εμείς- η νέα πολιτική ηγεσία- στη δική μας αφετηρία, θα θέλαμε να σφίξουμε το χέρι σε όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού που σε αυτό το δύσκολο, αλλά τόσο κρίσιμο καλοκαίρι δείχνουν ποια είναι η Ελλάδα του Πολιτισμού στους εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που θα έρθουν αλλά και σε όλους εμάς… Και θυμίζουν, ότι αυτή η Ελλάδα του πολιτισμού έρχεται από πολύ μακριά και το πεπρωμένο της είναι να βαδίσει πολύ μακριά ακόμη. Είναι η Ελλάδα που δεν ηττάται. Η Ελλάδα που δεν κάμπτεται από τις δυσκολίες, η Ελλάδα που ξαναστέκεται στα πόδια της, βρίσκει το κουράγιο να αγωνίζεται και να νικά.»

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο το 2001, με τη Λήδα Τασοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Τώρα ο σκηνοθέτης επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται "μορφολογικά" σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στον Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης που παρουσιάζεται σε παραγωγή του Θεάτρου Βασιλάκου.

«Η Μήδεια, είναι το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους. Και το πιο παράδοξο: η ηρωίδα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται. "Αλλού" κινείται η Ευριπίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής», προσθέτει.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ερμηνεία της Μήδειας από άνδρα με το σκληρό αρσενικό της ήχο θα καταφέρει να απομακρύνει το θεατή από τη συναισθηματική και ηθογραφική ερμηνεία της Ιστορίας, όπου μία γυναίκα προδίδεται από τον άνδρα της και στη συνέχεια τον εκδικείται σκοτώνοντας τα παιδιά του και να τον φέρει σε επαφή με τον κοσμολογικό λόγο του Ευριπίδη, όπου η φύση εκπροσωπούμενη από τη γυναίκα τιμωρεί τον άνδρα και μια ολόκληρη ανθρωπότητα, η οποία διαιωνίζει την αρσενική ταυτότητά της», παρατηρεί ο Γιώργος Κιμούλης.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τη χορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων οι: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ιάσων), Τάσος Νούσιας (Κρέων), Μάνος Βακούσης (Τροφός), Νικόλας Παπαγιάννης (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Παπανικολάου (Αιγέας), Νίκος Αναστασόπουλος (Παιδαγωγός).

Η παράσταση στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ξεκινώντας αύριο από την Ηλιούπολη και στη συνέχεια στο Βύρωνα (Τετάρτη 10 Ιουλίου), στο Αττικό Άλσος (Πέμπτη 11 Ιουλίου), στη Σαλαμίνα (Παρασκευή 12 Ιουλίου) στο Λαύριο (Σάββατο 13 Ιουλίου) ολοκληρώνοντας την Αττική της διαδρομή….

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Παραγωγός: Kώστας Μπάλλας

Σύμπραξη: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαντζουράνη

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου.

Κορυφαίοι-χορός: Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας.

Keywords
αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, τάσος νούσιας, θεατρο, τσιπρας, υππο, συριζα, μετάφραση, νέα, καλοκαιρι, ελλαδα, ευαγγελατος, τεκμηρια, συλληψεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, μαρια πατσα, τελος του κοσμου, η ζωη, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αττικο αλσος, μετάφραση, γυναικα, δουλεια, ηγεσια, μουσικη, ρηγας, σαλαμινα, φιλια, χορος, αγριο, ανδριανος, αλσος, αρσενικο, αττικη, βυρωνα, δηλωση, δικη, δριτσας, εγχειρημα, ελευθερια, ερχεται, ζωη, ηλιουπολη, υφυπουργος, θανος μικρουτσικος, θοδωρης, κικη δημουλα, ηχο, κειμενο, κικη, κιμουλης, κοστουμια, λαυριο, ληδα, λογο, μακρια, μαρια σολωμου, μηδεια, μισος, μαρια, μυλωνας, νικητας, νουσιας, ξυλα, οδυσσεας, παιδια, παρουσιαση, πεπρωμενο, ρολο, συνεχεια, συγχαρητηρια, συλληψη, σκηνοθεσια, σπυρου, σολωμου, ταυτοτητα, τάσος νούσιας, τασος, υππο, φαιη ξυλα, φεστιβαλ, φυση, φορα, χερι, κωνσταντινος, δημητρης, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, ποδια, σκηνικα, σπυρος, θανος, θανου
Τυχαία Θέματα