Χάσαμε το μέτρημα με την τροπολογία στον κώδικα μετανάστευσης

Σαν το… γιοφύρι της Άρτας είναι ο Κώδικας Μετανάστευσης, καθώς από την Τετάρτη μια αποσύρεται διάταξή του, μια επανακατατίθεται και πάλι από την αρχή. Σήμερα (Πέμπτη) αποσύρθηκε από τον μεταναστευτικό κώδικα η ρύθμιση του άρθρου 19 με την οποία θα απελαύνεται όποιος καταγγέλλει εγκληματικές πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας που δεν αποδεικνύονται από τις αρχές. Την απόσυρση της επίμαχης διάταξης ανακοίνωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Λεωνίδας Γρηγοράκος. Λίγη ώρα αργότερα, παρά την ανακοίνωση της απόσυρσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε και επανέφερε την τροπολογία για να πάρει τα εύσημα του Μ. Βορίδη.

Απέλαση μεταναστών για ψευδή καταγγελία

Το «ράβε-ξήλωνε» στη βουλή για την επίμαχη διάταξη στον μεταναστευτικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία θα απελαύνεται όποιος μετανάστης καταγγείλει ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας άρχισε από την Τετάρτη . «Είναι βασική ανάγκη της πολιτείας να προστατέψει τους ανθρώπους που εφαρμόζουν τον νόμο» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προσπαθώντας να υποστηρίξει την επανακατάθεση της διάταξης που λίγο νωρίτερα και κατόπιν αντιδράσεων έχει αποσύρει νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι «είναι βασική ανάγκη της πολιτείας να προστατέψει τους ανθρώπους που εφαρμόζουν το νόμο». Με αφορμή δε περιστατικά κατά τα οποία μετανάστες καθ υπόδειξη των δουλεμπόρων– όπως υποστήριξε – μεταφέρουν αβάσιμες καταγγελίες περι κακοποίησής τους από τις εκάστοτε αρχές χωρών υποδοχής αναρωτήθηκε: «Ποιος θα ήθελε οι άνθρωποι του λιμενικού σώματος να γίνονται έρμαια σε αβάσιμες καταγγελίες;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω της εισηγήτριας του, κ. Κατριβάνου σήκωσε το θέμα, δεν έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για τρομοκρατική, επικίνδυνη και ρατσιστική διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με επιφύλαξη για το περιεχόμενό της διάταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα