Χάνουν την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ τα νησιά από 1η Οκτωβρίου

Πικρό θα πληρώσουν τον ΦΠΑ οι νησιώτες από την 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις εκλογές, αφού καταργείται η έκπτωση 30%, που υπάρχει μέχρι σήμερα.Η κατάργηση όμως της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ έχει ψηφιστεί με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή

και η επόμενη κυβέρνηση απλώς θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Έτσι, από την από την 1η Οκτώβρη 2015 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, το «μαχαίρι» σε μια δεύτερη ομάδα νησιών ακολουθεί την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων προβλέπεται με μια τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017.Οι συντελεστές 5%, 9% και 16%, οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους νησιώτες χωρίς «αντίδωρα», όπως έταζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η αύξηση των συντελεστών προβλέφθηκε στο Μνημόνιο, ενισχύσεις όμως για τους νησιώτες, για να αμβλυνθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ, δεν προβλέφθηκαν.Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με όσα διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι εν μέσω θέρους για εκκίνηση της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από τα κοσμικά νησιά, υπάρχει ο κίνδυνος να την πληρώσουν πρώτα η Ηρακλειά, η Δονούσα και η Γυάρος, και να κερδίσουν οκτώ ακόμα μήνες μειωμένου ΦΠΑ μεγάλα και «πλούσια» νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως.

Δύο οι προτάσεις στο γραφείο του Αλεξιάδη

-Η πρώτη εναλλακτική γίνεται με κριτήριο γεωγραφικό. Πόσο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται τα νησιά. Προτείνεται, λοιπόν, να χάσουν πρώτα την κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές οι Κυκλάδες και οι Σποράδες. Σε αυτή την πρόταση, οι επιβαρύνσεις πιάνουν τα «κοσμικά» νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά αγγίζουν παράλληλα την Ανάφη, τη Μακρόνησο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Γυάρο, τη Σχοινούσα και όλες τις Σποράδες (Σκόπελο, Αλόννησο, Σκιάθο, Σκύρο).

– Η δεύτερη εναλλακτική γίνεται με κριτήριο εισοδήματος κατά κεφαλήν. Πόσο πλούσιοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ώστε να πληρώσουν πρώτα οι «έχοντες». Το πρόβλημα εδώ είναι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία κατά κεφαλή εισοδήματος σε επίπεδο νησιού, παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας και αν επιχειρηθεί να βγει ενδεχομένως κατά κεφαλήν εισόδημα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, είναι σαφές ότι -λόγω φοροδιαφυγής- θα βγει το αποτέλεσμα… αλλού γι’ αλλού.

Στο επιτελείο του κ. Αλεξιάδη η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν οι λίστες των νησιών με βάση κριτήρια τόσο γεωγραφικής εγγύτητας προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και εισοδηματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα