Χάνουν και οι πλούσιοι … λεφτά

Όλοι γνωρίζουν ότι οι εφοπλιστές έχουν λεφτά. Έχουν όμως κι αυτοί προβλήματα στον… «χρυσό» τους κόσμο. Σχεδόν 100 δισ. δολάρια έχασαν από την αξία τους, μέσα σε 4 χρόνια, οι 80 μεγαλύτερες εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια ναυτιλιακές εταιρείες.

Η συνολική αξία της αγοράς από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες υποχώρησε κατά 44% τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στην παγκόσμια ναυτιλία από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε και σε ναυτιλιακή κρίση λόγω της υπερπροσφοράς νεότευκτων πλοίων σε ένα περιβάλλον

πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι μετοχές πολλών ναυτιλιακών εταιρειών βρίσκονται πλέον κάτω από ένα δολάριο (στο αμερικανικό χρηματιστήριο) και ενδεχομένως ποτέ δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2007 και 2008, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική αξία των 80 μεγαλύτερων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών έφθανε στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους τα 127 δισ. δολ., ενώ στις 19 Μαρτίου του 2008 βρισκόταν στα 226 δισ. δολάρια.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα