Χάμστερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα χάμστερ, αυτά τα μικρά αξιολάτρευτα ζωάκια που εύκολα προσαρμόζονται μέσα σε ένα σπίτι και μάλιστα αποτελούν ιδανικό κατοικίδιο ζώο κυρίως για ανθρώπους που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και χώρο στη διάθεσή τους, ταιριάζουν πολύ σε άτομα που δεν μπορούν να επωμιστούν την τεράστια ευθύνη που συνοδεύει η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας.

Γενικά τα χάμστερ είναι ιδανικά κατοικίδια λόγω της ευγενικής τους φύσης και της ευκολίας στη διαχείρισή τους. Δεν θα σε δαγκώσουν εκτός αν τα φοβίσεις, τα απειλήσεις ή τα αιφνιδιάσεις. Πρόσεξε μην τα ξυπνήσεις άγαρμπα

για να μην αφήσουν τα αποτυπώματα των δοντιών τους στο χέρι σου. Αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα λόγω του ότι κοιμούνται το πρωί και δραστηριοποιούνται το βράδυ κάτι που οφείλεται στην νυχτόβια φύση τους. Παρακάτω θα δούμε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις έναν μικροσκοπικό μπελά.

Η τροφή τους

Το χάμστερ είναι παμφάγο ζώο, χρειάζεται μια ποικιλία σπόρων και φρούτων καθημερινά αλλά χρειάζεται και πρωτεΐνη. Η βασική τροφή του είναι οι σπόροι και τα αποξηραμένα φρούτα που είναι απαραίτητα αλλά μπορείτε να του δίνετε συμπληρωματικά βρασμένο αυγό σε μικρή ποσότητα. Προσοχή όμως οι νωπές τροφές όπως το αυγό να μην μένουν στο κλουβί για μεγάλο διάστημα γιατί αλλοιώνονται γρήγορα. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν λάδι σολομού (1-2 σταγόνες πάνω από τους σπόρους) μία ή δύο φορές την εβδομάδα σαν συμπλήρωμα στην διατροφή του.

Οι γνώμες σχετικά με την ώρα που πρέπει να προσφέρουμε τροφή στο χάμστερ ποικίλουν, κάποιοι ισχυρίζονται πως επειδή είναι νυκτόβιο πρέπει τα ταΐσματα να γίνονται νύχτα. Όμως το χάμστερ τσιμπολογάει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το πιατάκι του θα πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτο. Για την ποσότητα της τροφής μην ανησυχείτε γιατί το χάμστερ θα φάει όσο χρειάζεται. Από το διαιτολόγιο του χάμστερ θα πρέπει να απουσιάζει η ζάχαρη, η σοκολάτα και άλλα πράγματα που καταναλώνουμε εμείς γιατί δεν προσφέρουν κάτι διατροφικά αλλά μπορεί και να βλάψουν το κατοικίδιό σας.

Τα βασικά αξεσουάρ που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κλουβί

Πρώτα από όλα θα πρέπει να φροντίσετε το κλουβάκι τους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γιατί ως υπερκινητικά ζώα έχουν την ανάγκη να έχουν χώρο για να κινηθούν. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τα παρακάτω:

το σπιτάκι για να μπαίνει μέσα το ζωάκι σαςδοχείο νερούδοχείο φαγητούτροχός εξάσκησηςένα μικρό δοχείο για την άμμο.παιχνίδια

Απαραίτητο σε κάθε κλουβί χάμστερ είναι το ροκανίδι και μάλιστα σε άφθονη ποσότητα. Τα χάμστερ το χρησιμοποιούν για να σκάβουν, να παίζουν, να κρύβουν την τροφή τους και για να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Βαμβάκι και όλα τα αφρώδη υλικά καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Την άμμο την χρησιμοποιούν για να ξεφορτώνονται την περιττή λιπαρότητα του τριχώματός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα