Χαμόγελα στην κυβέρνηση για τη δόση

Με χαμόγελα υποδέχθηκε και σήμερα (Τετάρτη) ο Γιάννης Στουρνάρας τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε πριν την έναρξη της δεύτερης συνόδου εργασίας του άτυπου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Eurogroup έδωσε το «ΟΚ» για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις.

«Όσον αφορά την Ελλάδα

είμαι πολύ ικανοποιημένος. Επτά χώρες πρέπει τώρα να απευθυνθούν για τις σχετικές σημαντικές αποφάσεις στα Κοινοβούλιά τους. Το Eurogroup έδωσε ήδη την έγκρισή του για να προχωρήσουν όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις», ήταν τα λόγια του.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης είπε πως θα εξετασθούν δύο βασικά θέματα, η μεταρρύθμιση για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και η τραπεζική ένωση, δηλαδή ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) και η Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA).

«Γενικά, είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). Ήταν ένα πολύ πλούσιο ECOFIN και Eurogroup», σημείωσε επίσης.

«Πυρετός» επαφών και χαραμάδα εξόδου στις αγορές

Παραμένει η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βλέπει πλέον την έξοδο στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin στο Ζάππειο.
Ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα, οτι θα εκδοθούν τριετή ή πενταετή ομόλογα, τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της φετινής χρονιάς.
Κατά τα λοιπά, το κενό θα καλυφθεί και με την αξιοποίηση (με repos) διαθέσιμων πόρων από φορείς της κυβέρνησης.
Το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «μεγάλη ανακούφιση» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, ενώ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται τελικά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Δια του 3 η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

Το πρωί της Τετάρτης το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου έδωσε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο. Η δόση των 8,3 δισ. ευρώ αποφασίστηκε να χωριστεί σε τρία μέρη, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού εκτιμάται να εκταμιεύεται ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , με το πέρας του Eurogroup, συμφωνήθηκε η στήριξη της χώρας στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη. Αντάλλαγμα στη βοήθεια αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα επόμενά της σχέδια για την οικονομία της χώρας.

Η εκταμίευση της δόσης

Βάσει των συμφωνηθέντων λοιπόν, η μεγάλη δόση των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα δόσεις του ενός δισ. ευρώ περίπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα