Μπορώ και χωρίς ευρώ

Όπου χτυπάει η κρίση, οι πολίτες εισάγουν το δικό τους εναλλακτικό μοντέλο ζωής, γυρνώντας την πλάτη στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του κέρδους και στα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, που στερούν από τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Οργανώνουν τη δική τους ανταλλακτική οικονομία και συναλλάσσονται με κοινωνικά νομίσματα. Πρόκειται για μια οικονομία, η οποία βασίζεται στην αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο και τη διάθεση κοινωνικής ανταλλαγής και αλληλοϋποστήριξης. Στην Ιεράπετρα, στον Βόλο, στην

Πάτρα και σε 26 συνολικά τοπικά δίκτυα ανταλλαγών και αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δίνουν απάντηση στην αδυναμία για τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Η Πάτρα δίνει τον «οβολό» της

Ιστορικά ο οβολός ήταν το πρώτο στοιχειώδες νόμισμα, που λειτούργησε στην χώρα μας και έθεσε την βάση για την δραχμή, ενώ επίσης συχνά αναφέρεται ως ένα συμβολικό ποσό που παρατίθεται από κάποιον. Σήμερα ο «Οβολός» αριθμεί 1.300 εγγεγραμμένα μέλη και αποτελεί μία νέα μορφή κοινωνικού νομίσματος στην Πάτρα, η οποία προτείνει μία λύση απέναντι στην οικονομική κρίση των καιρών μας.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Μπογονικολός, ιδρυτής του Οβολού, «πρόκειται για ένα μέσο στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, ώστε να μπορεί κάποιος είτε να χρησιμοποιεί μια υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα, είτε να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα με κάποια μονάδα μέτρησης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο οβολός».

Κάθε νέο μέλος αποκτά αυτόματα έναν νέο λογαριασμό για την αποταμίευση των οβολών. Από την στιγμή που κάποιος έχει στην διάθεση του οβολούς, έχει την δυνατότητα να αγοράσει και να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες από οποιοδήποτε άλλο μέλος, ακριβώς όπως θα πραγματοποιούσε τις αγορές του με ευρώ. Όταν τα μέλη πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες, κερδίζουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται, ενώ όταν αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες ξοδεύουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται.

«Καερέτι», τοπικό δίκτυο ανταλλαγών

Στην Κρήτη από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί το τοπικό δίκτυο ανταλλαγών «Καερέτι». «Το Καερέτι», αναφέρει η Σταυρούλα Δελημπαλταδάκη, συντονιστικό μέλος του δικτύου, «είναι μία από τις δράσεις της εναλλακτικής οικονομίας, που λειτουργεί σε τρεις πόλεις της Κρήτης, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία.

Προέρχεται από την τούρκικη λέξη “gayret”, που σημαίνει προσφέρω μια μικρή βοήθεια σε κάποιον και είναι ο τρόπος να ανταλλάζεις υπηρεσίες και προϊόντα με ένα συμβολικό, κοινωνικό νόμισμα -νοοτροπία που είναι οικεία σε εμάς από τις παλαιότερες γενιές.

Το δίκτυο παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και αγαθών, καθώς στα μέλη συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων κοινωνικοί επιστήμονες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, αγρότες, υδραυλικοί, κομμώτριες, αρχιτέκτονες κ.ά., με απ

Keywords
Τυχαία Θέματα