Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό φαγητό. Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Υλικά

1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας (εγώ βάζω μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη

1 ποτήρι του νερού φρυγανιά τριμμένη (περίπου μισό σακουλάκι)

1 κούπα στυμμένο άσπρο ψωμί

(θα το πάρουμε από μια μισόκιλη φρατζόλα κατά προτίμηση μπαγιάτικη που θα την έχουμε μουλιάσει)

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι

πιπέρι

1 κουταλάκι ρίγανη

προαιρετικά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο

(εγώ δεν έβαλα γιατί τα περισσότερα από τα …καλομαθημένα παιδάκια μας δεν τα πάνε καλά με τις πρασινάδες και το σκόρδο…)

για τις πατάτες που τα συνόδευσαν χρειάστηκα:

10 μέτριες πατάτες

χυμό από 3 λεμονάκια

χυμό από μισό πορτοκάλι

μισό κουταλάκι του καφέ σκόνη μουστάρδας

ένα κουταλάκι ‘’ ‘’ ρίγανη

λίγο ελαιόλαδο (σχεδόν μισή κούπα)

Τι έκανα:

Έφτιαξα πρώτα τα μπιφτεκάκια βάζοντας για μισή ώρα σε ένα μπολ με νερό μια φρατζόλα ψωμί κομμένη στην μέση για να μουλιάσει. Μετά πήρα μόνο την ψίχα και την έστυψα πολύ καλά.

Εάν δεν έχουμε ψίχα δεν πειράζει, απλά διπλασιάζουμε την δόση της φρυγανιάς, δηλαδή θα χρειαστούμε περίπου τα ¾ από το σακουλάκι με την τριμμένη φρυγανιά που πουλάνε στο s/m.

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μαλακά για περίπου 4-5 λεπτά της ώρας και αφήνουμε την ζύμη στην άκρη κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

Σε λίγη ώρα ανάβουμε τον φούρνο στο 250 και στον αέρα για να τον προθερμάνουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε αρκετά μικρές για να μην θέλουν πολύ χρόνο να ψηθούν γιατί τα μπιφτέκια δεν αργούν.

Τις βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεμένο με τον χυμό του πορτοκαλιού και την σκόνη της μουστάρδας, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι την ρίγανη και ανακατεύουμε με δύο κουτάλια τις πατάτες για να πάνε όλα τα υλικά παντού και να δέσουν τα υγρά μεταξύ τους.

Νερό δεν βάζω καθόλου εκτός εάν σε κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του ψησίματος, διαπιστώσω ότι κοντεύουν να εξατμιστούν τα υγρά από το ταψί. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε από πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το ταψί στον φούρνο στην τελευταία ή στην προτελευταία θέση από την κάτω μεριά.

Ψήνουμε στους 250 βαθμούς με αέρα. Στην μισή ώρα θα χρειαστεί να γυρίσουμε τα μπιφτέκια και μετά σε 10 περίπου λεπτά θα τα βγάλουμε από το ταψί.

Είναι η ώρα που θα ανακατέψουμε μαλακά τις πατάτες και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Τις ψήνουμε μόνες τους ένα δεκάλεπτο ακόμη και το υπέροχο φαγάκι μας, είναι έτοιμο !!! συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 50 λεπτά.

Οι πατάτες είναι χυλωμένες αλλά διατηρούν το σχήμα τους γιατί δεν τις ανακατεύουμε καθόλου την ώρα που έχουν μαλακώσει για να μην λιώσουν.

ΤΙΡ : Εάν ανακατέψετε τα υλικά για τα μπιφτέκια 4 με 5 λεπτά, με το ρολόϊ όμως χωρίς να κλέβουμε, θα έχετε πολύ – πολύ αφράτα μπιφτέκια. Βέβαια είναι λίγο κουραστικό αλλά αξίζει τον κόπο!!

Μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη για μια μέρα στο ψυγείο ή να πλάσουμε τα μπιφτεκάκια και να τα βάλουμε στην κατάψυξη ανά δύο σε πολυμπακ και να τα ψήσουμε κατ’ ευθείαν όταν θα θελήσουμε, χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν, ένα κιλό κιμάς μας δίνει περίπου 15 μπιφτέκια μετρίου… αναστήματος!

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
biftekiame patates sto fourno, sintah lithrini sto fourno
Τυχαία Θέματα