Μπελέρης σύλληψη: Παραμένει κρατούμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας

Κρατούμενος φέρεται να παραμένει ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι συνεργάτες του έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο

υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για τη σύλληψη στην Αλβανία τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ Διονύση-Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρρας φαίνονται ασφαλίτες να αρπάζουν τον κ. Μπελέρη και στη συνέχεια να τον συλλαμβάνουν μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Διάβημα Ελλάδας στην Αλβανία για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Μπελέρη

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στη σύλληψη του κ. Μπελέρη, με την πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα να πραγματοποιεί διάδημα στο αλβανικό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας».

Ανακοίνωση Υπ.Εξωτερικών σχετικά με είδηση για σύλληψη Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ

Διαβάστε https://t.co/8QeQtGOrq7 pic.twitter.com/l1tOUJFRUs

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 12, 2023

Αντιδράσεις

Με σφοδρότητα αντέδρασαν φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας. «Τις τελευταίες μέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει ευθέως τον Φρέντι Μπελέρη, προσπαθώντας να στηρίξει τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας. Αποκορύφωση ήταν τα όσα δήλωσε δημόσια κατά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων, με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προσβολές κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης απειλώντας τον πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά» αμέσως μετά τις εκλογές» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε τη σύλληψη Μπελέρη με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ζητώντας την άμεση αντίδραση των ελληνικών Αρχών.

Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντυ Μπελέρυ, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του…

— George Katrougalos (@gkatr) May 12, 2023

«Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες» αναφέρει ο κ.Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα