Μπάιντεν – Μητσοτάκης: Η επικοινωνία που εξέπληξε την ΕΕ

Εκπληξη προκάλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού ήταν ο μοναδικός ηγέτης με τον οποίο είχε κατ΄ιδίαν συνομιλία ο κ. Μπάιντεν, σε μια σημαντική για την Ευρώπη στιγμή. Αφού η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στις εργασίες της Συνόδου, συμβολίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μετά την περίοδο της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης, λόγω της προεδρίας Τράμπ. Μάλιστα

ο περιοδικό Politico έχει και σχόλιο, ότι πιθανώς ορισμένοι ηγέτες να ζήλεψαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σημειώνει χιουμοριστικά ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν τους είχε ενημερώσει για το τηλεφώνημα.

Σημειώνεται ότι μεγάλη σημασία αποδίδουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ στην συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, αφού είναι η πρώτη μετά από μια δεκαετία, έστω και αν δεν έγινε με φυσική παρουσία αλλά- λόγω κορονοϊού- μέσω του γνωστού zoom και βιντεοκλήσης. Την συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου σχολίασε και η Ανγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι ήταν μια ευκαιρία για γνωριμία και ότι σαν κίνηση ήταν πολύ, πολύ σημαντική. Σημαίνει, σημείωσε, ότι μιλούμε ξανά από κοντά… Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κοινές αξίες και συμφέροντα αλλά όχι πάντα και απόλυτη ταυτότητα αντιλήψεων, μια αναφορά στην Κίνα. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα σύντομα οι 27 να καλωσορίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο με την φυσική του παρουσία στις Βρυξέλλες, σε Σύνοδο Κορυφής ή σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν – Μητσοτάκης: Τι έγραψε το Politico

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο ηγέτης της ΕΕ που ζήλεψαν οι ομόλογοί του την Πέμπτη. Ηταν ο μόνος που εξασφάλισε μια τηλεφωνική κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον Μπάιντεν, λίγο μετά την από κοινού (μέσω βιντεοκλήσης) επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τους 27. Όμως δεν το αποκάλυψε νωρίτερα- η επικοινωνία έγινε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- αφήνοντάς τους να το μάθουν το επόμενο πρωινό. “Πολύ γλυκό εκ μέρους του” που έκανε λόγο για μια ζεστή και εποικοδομητική συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν, στη διάρκεια τη οποίας οι δυο συζήτησαν επί μακρόν για τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα δυο έθνη.”

Πελώνη: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γίνει εντός 2021

«Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γίνει εντός του 2021, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στον Real Fm, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και υπογράμμισε ότι είναι γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Το τηλεφώνημα ακολούθησε αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια ιστορική παρέμβαση, δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επανεκκίνηση την διατλαντική συμμαχία. Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ήταν μια συνομιλία που διήρκεσε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «θα ήταν πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ελπίζουμε να το επιτρέψουν. Θα ήταν μια πολύ καλή συγκυρία για να γίνει η επίσκεψη εντός του 2021, συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουμε ακόμη» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα