Αβραμόπουλος: Eμφαση στον καθορισμό ΑΟΖ

Προτεραιότητα στον καθορισμό τής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δε μπορεί να είναι μόνο επαίτης χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά πρέπει να συνδιαμορφώσει εξελίξεις, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, ενημέρωσε τη Βουλή

για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της διανόησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να τεθούν οι βάσεις και οι κατευθύνσεις για ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το κυπριακό πρωταρχικό εθνικό θέμα, προτάσσοντας την επιμονή τής χώρας μας για την εξεύρεσης λύσης. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δε μπορεί να διατηρεί το «casus belli», ενώ κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία των Σκοπίων πως διολισθαίνει σε στάση αδιαλλαξίας. Ο επικεφαλής τής ελληνικής διπλωματίας, επίσης, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των σχέσεων τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Παραλλήλως, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για τη δημιουργία νέων δικτύων με την Ομογένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα