Ασούρα: Ψαλμοί και αυτομαστίγωμα για την σημαντικότερη γιορτή των Σιιτών (Photos+Video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά για ακόμη μία χρονιά, προκειμένου να θρηνήσουν τον θάνατο του μάρτυρά τους, ιμάμη Χουσεΐν, αναπαριστώντας τα μαρτύριά του.

Ασούρα, ονομάζεται η επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν και πρόκειται για τη σημαντικότερη θρησκευτική εορτή των σιιτών.

Η Ασούρα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, δηλαδή του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Στην

Ελλάδα, η Ασούρα γιορτάζεται κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με την πρώτη τελετή να πραγματοποιείται το 1978.

Συνολική διάρκεια της τελετής είναι δέκα ημέρες, όσες και οι μέρες που ο ιμάμης Χουσεΐν βασανιζόταν στην πόλη Κερμπάλα του σημερινού Ιράκ, μετά την ήττα των στρατευμάτων του από τον χαλίφη Γιαζίντ Α’.

Τις πρώτες εννέα νύχτες οι πιστοί προσεύχονται στους τόπους λατρείας όπου ακούν αφηγήσεις για τον μάρτυρα, ενώ την 10η μέρα βγαίνουν στο δρόμο για να αναπαραστήσουν το μαρτύριο του.

Εκεί, αρχίζουν να ψάλουν και σταδιακά αρχίζουν να χτυπούν τις παλάμες τους ρυθμικά στο στήθος τους. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς αφαιρούν τις μπλούζες τους και χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, τα οποία στις άκρες τους έχουν λάμες.

Τα ραπίσματα, στην αρχή απαλά, δυναμώνουν, δημιουργώντας πολύ σκληρές σκηνές. Όταν κάποιος υπερβάλει στα χτυπήματα επεμβαίνουν οι πρεσβύτεροι, ηρεμώντας τον και πείθοντάς τον να σταματήσει.

Δείτε το βίντεο

Το άρθρο Ασούρα: Ψαλμοί και αυτομαστίγωμα για την σημαντικότερη γιορτή των Σιιτών (Photos+Video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα