Ασφαλιστικά «ενήμεροι» όσοι πληρώνουν τα… τρέχοντα!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Νέα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει πλέον η Ελλάδα, σχεδιάζει την καθιέρωση ασφαλιστικής ενημερότητας τουλάχιστον για όσους μπορούν να πληρώνουν τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύουν τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στη

διοίκηση του επαγγελματικού επιμελητηρίου που του έθεσε το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες οικογένειες υπερχρεωμένων επαγγελματιών οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ, ο υπουργός φέρεται να τους υποσχέθηκε την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με στόχο την οριστική ρύθμιση των οφειλών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι ότι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη από το ταμείο τους (τους καλύπτουν όμως οι δομές κοινωνικής πρόνοιας και το πλαίσιο που ισχύει για τους οικονομικά αδύναμους), ενώ όσοι καταφέρνουν ακόμη να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός συγκαταλέγεται και η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) για όσους ασφαλισμένους στο ταμείο καταφέρνουν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες και εν μέρει (μέσω ρύθμισης ή τμηματικών καταβολών) και τα παλαιά, ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Θυμίζουμε ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δεν… μπορούν να κάνουν τμηματικές καταβολές για τα παλιά τους χρέη, να πληρώνουν δηλαδή έναντι. Ισχύει μόνο (για όσους πρόλαβαν και κατάφεραν να διατηρήσουν) η ρύθμιση των 100 δόσεων και για όλους τους υπόλοιπους η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα, ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλετών στο ταμείο, χρωστάνε από 20.000€ ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα… 1.666€ ευρώ για τα παλιά και άλλα περίπου 300€ με 400€ για τα τρέχοντα. Πράγμα αδύνατο για τους περισσότερους…

Keywords
Τυχαία Θέματα