Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι κωπηλάτες στη… γαλέρα της δημόσιας υγείας

-«Ο ΕΟΠΥΥ συστάθηκε για να τελειώσει το… πάρτι στη δημόσια υγεία», υπερτονίζει προς κάθε κατεύθυνση από την πλευρά του ο Πρόεδρος του οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας συστάθηκε με νόμο το 2011, προκειμένου να ανατρέψει στρεβλώσεις του παρελθόντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ,

ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ και ΟΓΑ, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 9,5 εκατομμύρια. Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου Οργανισμού είχε οριστεί η 1η Ιουλίου του 2011, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα η λειτουργία του νέου οργανισμού να ξεκινήσει ανεπίσημα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με τις αντιδράσεις γιατρών και φαρμακοποιών από εκείνη τη στιγμή να είναι σφοδρές.

Πρώτη κίνηση φαρμακοποιών και γιατρών ήταν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, με τους πρώτους να μη χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους, λόγω των οφειλών των υπό συγχώνευση ταμείων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ανέρχονται σύμφωνα με τους ίδιους στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή, έχει ενταχθεί τροπολογία που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Η τροπολογία ορίζει ότι η αποπληρωμή των χρεών προς τα φαρμακεία θα γίνει από 15 έως 31 Μαρτίου του 2012, αν και περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν από το Δημόσιο άμεσα και θα δοθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

ΦΣΑ: «Μας χρωστούν τα ταμεία, μας πιέζουν και οι φαρμακευτικές»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνο Λουράντο μας δήλωσε σχετικά πως «Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει άλλο μέσο πίεσης στην κυβέρνηση για να πάρουμε τα χρήματά μας. Την ίδια στιγμή δεχόμαστε και εμείς πίεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θεωρούν τα φαρμακεία επισφαλείς επιχειρήσεις και θέλουν τα λεφτά τους τοις μετρητοίς». Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Λουράντος, «οι περισσότεροι πολίτες είναι με το μέρος μας. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα έχουν ασφαλιστεί στον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ποιός χορηγούσε φάρμακα σε ασφαλισμένους ταμείων, όπως αυτό της ΔΕΗ, που μας χρωστά από τον Μάρτιο;», για να καταλήξει στη συνέχεια λέγοντας ότι «με τη ρύθμιση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, σταματάμε για την ώρα τις κινητοποιήσεις, προμηθεύοντας φάρμακα σε όλα τα ταμεία, εκτός από αυτό της ΔΕΗ».

ΙΣΑ: «Ναι στον ΕΟΠΥΥ, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες»

Σε κινητοποιήσεις προέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες και γιατροί του ΙΚΑ, ενώ αν και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν την αναστολή αυτών, δεν αποκλείουν να επανέλθουν και πάλι στα χαρακώματα. «Ο ΕΟΠΥΥ συστάθηκε πρόχειρα, καθώς δε γνωρίζει ούτε ο ασφαλισμένος που να πάει, ούτε ο γιατρός τι να κάνει για να τον εξυπηρετήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εκτός των άλλων ζητά «την

Keywords
Τυχαία Θέματα