Ασάνζ ΗΠΑ: Φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ένα ηχηρό «όχι» εξέπεμψε σήμερα βρετανικό δικαστήριο αναφορικά με το αίτημα έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Το σκεπτικό του δικαστηρίου και της δικαστού Βανέσα Μπαρέιτσερ εδράζεται στους βάσιμους φόβους ότι ο Ασάνζ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυτοκτονούσε. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιοποίησε πάνω από 700.000 αμερικανικά

εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, με συνέπεια οι αμερικανικές αρχές να τον διώξουν για κατασκοπεία.

Μαζί του κατηγορήθηκε και η Τσέλσι Μάνιγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, για παρείσφρηση σε κυβερνητικούς υπολογιστές και παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων. Οι αμερικανικές αρχές διατείνονται πως η ενέργεια του Ασάνζ εξέθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιωτικούς, διπλωμάτες και πράκτορες.

Ασάνζ ΗΠΑ: Τι λένε οι υποστηρικτές του

Στον αντίποδα οι υποστηρικτές του Ασάνζ ισχυρίζονται ότι όλες οι διώξεις είναι επίθεση στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου και κατά κύριο λόγο προϊόν αντεκδίκησης των αμερικανικών αρχών επειδή έφερε στο φως εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα παράδειγμα

Το 2010, ο WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Κατηγορίες και σύλληψη

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ, ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη. Οι υποστηρικτές του θεωρούσαν πως υπήρξε θύμα λασπολογίας. Η υπόθεση άνοιξε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού. Τον Οκτώβριο η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου.

Ύστερα από την έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, o Ασάνζ παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού. Στις 19 Ιουνίου του 2012, ωστόσο, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου 2019 μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Ισημερινού.

Δείτε ακόμη«Πυρά» Χάρις κατά Τραμπ – «Κάνει ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας»Σε αχαρτογράφητα νερά το City του Λονδίνου μετά την πολυπόθητη συμφωνία με την ΕΕΣτο ζενίθ τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασάνζ ΗΠΑ, Φόβοι, ΗΠΑ,asanz ipa, fovoi, ipa