Άρση μέτρων: Έξι εβδομάδες, 42 μέρες και 1008 ώρες

Άρση μέτρων: Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας έμμεσα για όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες του για όλους, είπε σε μια στιγμή ότι είναι ο χορός της επιστήμης με την αβεβαιότητα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή το πέρασμα στη δεύτερη φάση και τη μερική επανεκκίνηση, που οι δείκτες, οι οποίοι κρίνουν την πορεία του ύπουλου κορονοϊού επιτρέπουν, μίλησε για την κρίση που όπως είπε όταν τη ζούμε δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές, με αριθμούς! Πόσο κράτησαν οι περιορισμοί της κυκλοφορίας, η οικειοθελής καραντίνα, οι άλλες απαγορεύσεις

μετακίνησης εκτός Νομού, οι υποχρεωτικοί κατ οίκον περιορισμοί, οι υποχρεωτικές καραντίνες; Το είπε ο ίδιος ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας, που το υπολόγισε  προφανώς με κομπιουτεράκι.

Έξι εβδομάδες, 42 ημέρες, 1008  ώρες! Αυτοί οι χρόνοι συμπληρώθηκαν στις 6 σήμερα το πρωί, όταν πια ξεκίνησε η σταδιακή άρση των πρωτοφανών μέτρων, που επέβαλε η ανάγκη προστασίας της χώρας από τον φονικό κορονοϊό. Πάντα στις κρίσεις της  ζωής μας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όταν τις σκεπτόμαστε ή μας τις περιγράφουν, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί και να συμβούν. Όταν τις ζούμε,  δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές. Και όταν περάσουν, ευχόμαστε και προσευχόμαστε ποτέ να μην είχαν συμβεί και ποτέ να μην τις συναντήσουμε ξανά, ποτέ να μην επαναληφθούν”

Αποδείξαμε ότι είμαστε ενωμένοι

Και πέρασε στη συνέχεια στους αριθμούς και μόνο σε λεπτά δεν υπολόγισε τις φρικτές δυσκολίες της περιόδου για τους πολίτες και τους αρμοδίους όλων των τομέων. “Μια τέτοια περίοδος κλείνει αύριο (σ.σ σήμερα) το πρωί στις 6:00. Έξι εβδομάδες συμπληρώνονται  στις 6:00 το πρωί, πρωτόγνωρες σε διαδικασίες, απαγορεύσεις, περιορισμούς, έντονους προβληματισμούς. 42 ημέρες ολοκληρώνονται  στις 6:00 το πρωί, πρωτόγνωρες και γεμάτες από πίεση, διλήμματα, μικρά αλλά και μεγάλα άγχη και κυρίως αγωνία για το τι θα συμβεί. Πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. 1.008 ώρες ολοκληρώνονται στις 6:00 το πρωί, που καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, σοβαρότητα, περισσή αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς”.

Φορτισμένος  συναισθηματικά και ψυχολογικά από τις στιγμές, συνέχισε:

Σας κοιτώ στα μάτια

Για αυτό σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής, που συνοδεύουν τη νέα φάση που ξεκινά από αύριο. Και αν μέχρι σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα ήταν το να μείνουμε σπίτι, το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Να μείνουμε ασφαλείς”.

Μίλησε ακόμη για τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής Προστασίας που προέρχονται από την υψηλού επιπέδου επιστημονική ομάδα που παλεύει με τον ύπουλο εχθρό. “Να μη δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί. Εγχείρημα δύσκολο, γιατί προερχόμαστε όλοι από μία περίοδο ψυχικής, αλλά και ψυχολογικής κόπωσης. Εγχείρημα σύνθετο, γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά και συνέπεια στην τήρησή τους

Εγχείρημα όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας. Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας. Εμείς οι ίδιοι. Ο φίλος μας, ο συγγενής μας, ο γείτονάς μας, ο κάθε συμπολίτης μας που το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες από αύριο, θα βρεθούμε στον ίδιο χώρο, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο κατάστημα.

Ο ιός σκότωσε 144 στην Ελλάδα, χιλιάδες αλλού

Και είναι αυτός ο ιός που απέβη μοιραίος για 144 συμπολίτες μας στην Ελλάδα και 245.241 συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για την αγωνία, την ταλαιπωρία που πέρασαν, τη μάχη που έδωσαν και δίνουν 3.507.442 συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη. Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για μικρές και μεγάλες στιγμές που θυσιάσαμε. Που υπεύθυνα απαρνηθήκαμε. Με συνείδηση και υπομονή στερηθήκαμε. Είναι αυτός ο ιός που παραμένει εδώ και συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητά μας, την υγεία μας, τις ζωές μας, τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, την ίδια μας την πατρίδα”.

Είπε ακόμη ο υφυπουργός:

“Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με τη μέρα στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών, που είχαμε θέσει μέχρι σήμερα. Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις. Με νέα καταστήματα και επιχειρήσεις να ανοίγουν, νέες δραστηριότητες να επανέρχονται, νέες υποδομές να δίνονται σε χρήση, με τη νέα κανονικότητά μας να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Δεν τηρούμε τους κανόνες; Ο κίνδυνος για νέα κρούσματα, νέες εστίες εξάπλωσης, νέα σημεία έξαρσης είναι ορατός, αν όχι δεδομένος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα