Αρνούνται την άμβλωση σε σοβαρά άρρωστη γυναίκα

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Ελ Σαλβαδόρ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει σε μια γυναίκα να διακόψει την εγκυμοσύνη της ακόμη κι αν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή της και παρα το γεγονός ότι ενδέχεται το μωρό να ζήσει μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννηση του.

Με 4 ψήφους κατά και μία υπέρ, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της γυναίκας που διανύει τον έβδομο μήνα της εγγυμοσύνη της.

«Τα δικαιώματα της μητέρας δεν υπερτερούν των δικαιωμάτων του εμβρύου» αποφάνθηκαν οι ανώτατοι δικαστές επικαλούμενοι τον νόμο που «απαγορεύει εντελώς την άμβλωση».

Η απόφαση του δικαστηρίου για την Μπεατρίς έφερε αντιμέτωπη την Εκκλησία με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι τρία υπερηχογραφήματα έδειξαν ότι το έμβρυο πάσχει από ανεγκεφαλία, μια ασθένεια που εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου, ενώ και η ίδια η μητέρα υποφέρει από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, μια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γιατροί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και προειδοποιούν ότι όσο συνεχίζεται η κύηση της κοπέλας θα γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσουν την κατάσταση της υγείας της.

Το Ελ Σαλβαδόρ διαθέτει έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στον κόσμο για τις αμβλώσεις, που δεν επιτρέπει τη διακοπή της κύησης ακόμη και σε περίπτωση βιασμού της γυναίκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα