Αρνητικός ο πληθωρισμός του Μαρτίου

Προβληματισμό προκαλούν για την ελληνική οικονομία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, καταγράφηκε αποπληθωρισμός της τάξης τους 0,2%, σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από αύξηση 0,1% τον Φεβρουάριο.

Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή», ο αποπληθωρισμός μπορεί να ωφελήσει τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, αλλά προκαλεί και πάγωμα των επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας.

Η μετάβαση από τον πληθωρισμό στον αποπληθωρισμό αποτελεί ανησυχητική προοπτική. Ακόμα και αν οι τιμές των

τροφίμων και των καυσίμων είναι ευμετάβλητες, οι τιμές των περισσότερων υπολοίπων αγαθών δεν πέφτουν τόσο εύκολα.

H προσδοκία για περαιτέρω πτώση των τιμών μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές να αναβάλουν τις αγορές τους, οδηγώντας σε μία πτώση της ζήτησης. Παράλληλα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο αποπληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία και αυξάνοντας την πραγματική αξία των χρεών.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, στα φάρμακα (14,6%), στις οικιακές υπηρεσίες (8,4%), στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (5,7%), στα αυτοκίνητα (5,3%) και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στις νωπές πατάτες (27,9%), στα νωπά ψάρια (2,7%) και στα νωπά φρούτα (2,3%) και οι μικρότερες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%) και στα κρέατα (0,4%). Ανατιμήσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα τσιγάρα (5,9%) και στην ένδυση- υπόδηση (2,1%), ενώ σημαντικά αυξήθηκε σε έναν χρόνο το κόστος των αεροπορικών δρομολογίων (23,7%). Στον αντίποδα, οι

Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

«Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2012, προκύπτει μείωση 0,2% έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ενώ, ο γενικός δείκτης τον Μάρτιο 2013 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2013, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα