Άρνηση Τσακαλώτου στις «παράλογες απαιτήσεις» Σόιμπλε για λιτότητα μέχρι το 2029 !

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές έχει πάρει την μορφή μιας σκληρής αντιπαράθεσης ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, όπως και αντιμετωπιστεί η πρόθεση των δανειστών για την επιβολή ενός δεκαετούς καθεστώτος με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των υποχωρήσεων

που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στα πλαίσια μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης το βάρος της οποία πρόκειται να σηκώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση αφορά αν θα επιβληθεί ένας καθεστώς λιτότητας που θα εκτείνεται από τρία έως δέκα έτη. Εξάλλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα πακέτο δεκαετούς λιτότητας. Άλλωστε ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός με το ΔΝΤ να ζητά πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι είναι εφικτό να «πιαστούν» οι στόχοι για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το 2018 χωρίς να χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων λιτότητας αν και αποδέχεται ότι αν δεν υπάρξει από εκεί και στο εξής μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αδύνατον να αποφευχθούν νέα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Το σχέδιο για μια δεκαετία με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι εμπνεύσεως Σόιμπλε που πιέζει αφόρητα της ελληνική κυβέρνηση να ενταχθεί στα πλαίσια ενός διαρκούς καθεστώτος λιτότητας ονομάζοντάς το με τον ευφημισμό «μεταρρυθμίσεις» που κατά τον Σόιμπλε συνιστούν μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε τοποθέτησή του στο Ecofin.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση αποκρούει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% επί μια δεκαετία δηλαδή μέχρι το 2029 ! με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει «Δεν αποδεχόμαστε επίσης παράλογες απαιτήσεις για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια.Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους θεσμούς».

Το άρθρο Άρνηση Τσακαλώτου στις «παράλογες απαιτήσεις» Σόιμπλε για λιτότητα μέχρι το 2029 ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα