Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδεται η Μαρία Εφίμοβα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Άρειος Πάγος πήρε την απόφαση να μην εκδόσει τη Μαρία Εφίμοβα, την 36χρονη Ρωσίδας πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίθια.

Το αρμόδιο τμήμα του εξέτασε την έφεση κατά της απόφασης με την οποία το Συμβούλιο Εφετών Αθηνάς απέρριψε πριν δύο μήνες τα δύο αιτήματα έκδοσης στη Μάλτα της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου της Pilatus Bank.

Η 36χρονη είχε αποκαλύψει ότι η μαλτέζικη τράπεζα

διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμέζικης επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόταση Μομφής – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Το Εφετείο στις 12 Απριλίου είχε δεχτεί την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον της Εφίμοβα εν μέρει ασαφή, αόριστα και παράτυπα, ενώ χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αποδιδόμενα αδικήματα, τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Στην κατάθεσή της η ίδια, που είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος στις 18 Μαρτίου, έχει αναφέρει ότι στη Μάλτα κινδυνεύει η ζωή της και πως δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη, καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Στον ανακριτή ο κρεοπώλης που σκότωσε τη 13χρονη Γιαννούλα

Η Εφίμοβα αποτελεί μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Εναντίον της Εφίμοβα εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας. Ένα με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων και ένα για δημιουργία ψευδών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμη η κατάσταση του 15χρονου – Χτυπήθηκε από κεραυνό

Η Ρωσίδα είχε καταφύγει στην Κρήτη όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά. Βρετανικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό την αναφέρουν συνεχώς στην αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία κι έτσι πήρε την απόφαση να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της.

Το όνομά της έχει μπλεχτεί, σύμφωνα με τον σύζυγό της, στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.

Το άρθρο Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδεται η Μαρία Εφίμοβα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα