Απροστάτευτοι οι πολίτες για χρέη προς το δημόσιο-Στον «αέρα» η νομοθετική προστασία της α’ κατοικίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι κινητοποιήσεις των επιτροπών αγώνα και των κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε συνέργεια με την απεργία των συμβολαιογράφων συνιστούν την μόνη προστασία των οφειλετών από τις τράπεζες και το Δημόσιο. Καθώς η βιαστική προαναγγελία της κυβέρνησης περί προστασίας των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς αναφορικά με χρέη προς το Δημόσιο, δεν έχει ακόμη περάσει στο στάδιο της νομοθετικής εφαρμογής.

Η κυβέρνηση δεν έχει την συγκατάθεση των δανειστών

Η αλήθεια είναι, πως για το ζήτημα των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο -όπως και για σωρεία ζητημάτων- η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση αν δεν έχει υπάρξει πριν, η συγκατάθεση των δανειστών. Ακριβώς για αυτό υπάρχει έκδηλη κωλυσιεργία στην πραγματοποίηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που να προστατεύει τους οφειλέτες του δημοσίου από τους πλειστηριασμούς.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα δεν είχαν μέχρι πρότινος, καμία ενημέρωση για το ζήτημα, με αποτέλεσμα κατοικίες, γραφεία και αγροτεμάχια να βρίσκονται υπό την «δαμόκλειο σπάθη» τραπεζών και δημοσίου, με τους οφειλέτες αλλά και τους ακτιβιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, να εκτιμούν πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετική προστασία από τους πλειστηριασμούς του δημοσίου, συνιστούν υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, είναι βέβαιο πως γραφεία, αγροτεμάχια και β΄κατοικία θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό καθώς δεν θα υπάρχει καμία νομική προστασία για αυτές τις περιπτώσεις. Το οικονομικό αδιέξοδο των πολιτών που μεταφράζεται σε εκκωφαντική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους, αποτελεί μια χιονοστιβάδα που απειλεί να αποσταθεροποιήσει κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά το σύνολο της χώρας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το περιστατικό στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με τον πλειστηριασμό χωραφιού στο Χορτιάτη για χρέος 9.000 ευρώ, όπου η πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, κυρία Χρουσαλά-Μπιλίση, προσπάθησε να σπάσει την απεργία του κλάδου της, με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί το λιντσάρισμα από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός δεν αφορούσε για χρέη προς το δημόσιο αλλά προς τράπεζα.

Το σίγουρο είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά πυκνό με το ζήτημα των πλειστηριασμών να βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το άρθρο Απροστάτευτοι οι πολίτες για χρέη προς το δημόσιο-Στον «αέρα» η νομοθετική προστασία της α’ κατοικίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords