«Αποκάλυψη» Reuters! «Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν και το Reuters αναφέρει πως το ΔΝΤ δεν θα «μπει» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμες πηγές, αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ θα δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό στάτους, με περιορισμένες εξουσίες, που θα διατηρήσει το Ταμείο στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ

εδώ και πολύ καιρό επιμένει στους «δικούς» του όρους, με τους οποίους θα δεχθεί να μετάσχει στο όποιο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Ο «νέος» ρόλος του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα

Το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο, που θα του επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο με περιορισμένη τυπικότητα, αφού οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής »υγείας» κάθε τρεις μήνες», ανέφερε μία πηγή του Reuters.

Η «κόντρα» Λαγκάρντ – Σόιμπλε «έφερε» την ρήξη

Η διαφωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, έχει φέρει τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

«Με αυτόν τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει «Δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας» και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να πει «κοιτάξτε, έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ»», δήλωσε η μία πηγή του πρακτορείου.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά σίγουρα θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΕΕ.

«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.

Η Ελλάδα ελπίζει … σε αναδιάρθρωση του χρέους της

«Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος της Τρόικα και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Η Ελληνική πλευρά πιστεύει, ότι παρά την αλλαγή στον ρόλο του Ταμείου, θα έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Το άρθρο «Αποκάλυψη» Reuters! «Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα