Απογοήτευση Γιούνκερ ενώ η Κομισιόν λέει πως οι Θεσμοί δεν ζητούν περικοπή συντάξεων

«Η Επιτροπή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, να συμβάλει, ως διαμεσολαβητής, στην πρόοδο των συνομιλιών, εφόσον προκύψει κάτι καινούριο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, «ο πρόεδρος Γιούνκερ πιστεύει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα».

Παράλληλα, επισήμανε, πως «η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30η Ιουνίου, που

λήγει το ελληνικό πρόγραμμα». Όπως είπε, «η Επιτροπή θα προτιμούσε να είχε βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Πάντως, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε για λογαριασμό του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απογοήτευσή του «που παρά τις προσπάθειές του να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, δεν κατέστη δυνατή η πρόοδος».

Την ίδια στιγμή εξάλλου, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Π. Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ υποστήριξε, πως «ποτέ δεν ζητήθηκε από τους πιστωτές περαιτέρω μείωση συντάξεων, αλλά των δαπανών μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων, καθώς και τις συγχωνεύσεις ταμείων».

Όπως άφησε να εννοηθεί σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι «οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α».

«Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα από τα 71 εκατ. ευρώ της αποταμίευσης στο μέτωπο των συντάξεων», υπογράμμισε η Ανικα Μπράιτχαρτ.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η Κομισιόν δεν ζητάει μείωση μισθών, αλλά εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, ώστε οι μισθοί να συνδεθούν με την παραγωγικότητα. Πάντως υπογράμμισε, ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ.

«Από την πλευρά των θεσμών έγιναν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια», κατέληξε η Μπράιτχαρτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα