Από τον Οκτώβριο τα «ραβασάκια» του φόρου ακίνητης περιουσίας

Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, θα σταλούν σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2010-2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, είναι από τις εισπράξεις του φόρου να αποταμιευθούν 1 δισ. €.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.)» του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική

πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Σ. θα διαχωρίσει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων. Ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για το φόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα