Απειλείται «καταιγίδα» στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του Eurogroup για την Ισπανία

Νέα αναταραχή -και νέα επίθεση των αγορών- απειλείται από το ενδεχόμενο η αναμενόμενη αργά το μεσημέρι απόφαση του Eurogroup να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των κατόχων «υβριδικών» ομολόγων (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και γενικά ομόλογα που συμμετέχουν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών) στο κόστος του πακέτου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Μπροστά

στο ενδεχόμενο αυτό, τα spread της Ισπανίας και της Ιταλίας καταγράφουν μεγάλη άνοδο τις τελευταίες ώρες: το spread των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας προσεγγίζει τις 600 μονάδες βάσης (που σημαίνει ότι η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς κινείται «με άνεση» πάνω από τις 700 μονάδες βάσης!), ενώ της Ιταλίας κινείται προς τις 500 μονάδες βάσης.

Φαίνεται πως η «ρήτρα» συμμετοχής στις ζημίες (κόστος του «πακέτου» βοήθειας») των senior ομολογιούχων των ισπανικών τραπεζών έχει συμφωνηθεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί δε «απόλυτη» απαίτηση της γερμανικής πλευράς. Από την άλλη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα μαζικό πρόγραμμα στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 700 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Στελέχη των αγορών μιλούν για «νέο λάθος ανάλογο με το ελληνικό PSI», ενώ θεωρούν ότι το «πακέτο» των 100 δισ. ευρώ είναι ανεπαρκές, εκτιμώντας την απαιτούμενη στήριξη στα 350 δισ. ευρώ. Δείγματα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν οι κινήσεις των τελευταίων ημερών: η άνοδος των spread και των CDS της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και ο ορυμαγδός υποβαθμίσεων που γνώρισε η Ιταλία: υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk), υποβάθμιση 13 ιταλικών τραπεζών, υποβάθμιση 23 εταιρειών του ιταλικού αλλά και δήμων και περιφερειών της Ιταλίας, από τον οίκο Moody’s.

Αν η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώσει τους φόβους των αγορών, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα έχουμε μια ευρωπαϊκή «καταιγίδα το κατακαλόκαιρο» - καθώς μάλιστα οι αγορές είναι «ρηχές», δηλαδή δεν έχουν σημαντικούς όγκους συναλλαγών, και άρα μπορούν να «βυθιστούν» με σχετικά χαμηλά ποσά… Η απόφαση για την Ισπανία θα θεωρηθεί -και θα είναι- «πιλοτική» για όλη την Ευρώπη, οπότε θα εξαπολυθεί μαζική επίθεση στην Ιταλία και λίγο αργότερα θα ανοίξει και το «μέτωπο» με τη Γαλλία…

Υπ’ αυτούς τους όρους, η απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον…

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα