Απάτες ηλικιωμένοι: Απέσπασαν από τα θύματά τους 60.000 ευρώ

Ντυμένοι «του κουτιού», μέσα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, κρατώντας στα χέρια έναν μηχάνημα που προσομοίαζε με… POS, πλησίαζαν έξω από τράπεζες η στο δρόμο ηλικιωμένους και τους έπειθαν ότι συγγενικά τους πρόσωπα χρωστούσαν διάφορα ποσά, που έπρεπε να πληρώσουν αυτοί! Για να το πετύχουν και να πείσουν δήλωναν υπάλληλοι καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών η ιατρικών κέντρων. Αν έβλεπαν ότι οι ηλικιωμένοι δίσταζαν να τους πιστέψουν, τηλεφωνούσαν δήθεν στο συγγενικό τους πρόσωπο και κατά τη «συνομιλία» -στην πραγματικότητα

μιλούσαν με συνεργό τους- ζητούσε από το θύμα να πληρώσει το ποσό, που του ζητούσαν! Πίσω από αυτή την απάτη, βρίσκονταν πέντε Ρομά, από τους οποίους συνελήφθησαν οι δύο και αναζητούνται οι υπόλοιποι, με γνωστά τα στοιχεία τους.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κατηγορούνται για τριάντα τέσσερις κλοπές- απάτες και τρεις ληστείες. Στη ληστεία έφθαναν με χρήση η απειλή βίας κατά των θυμάτων, όταν τα τελευταία αντιλαμβάνονταν ότι είχαν να κάνουν με κακοποιούς και αντιδρούσαν. Την οργάνωση είχαν συστήσει εδώ και έναν χρόνο. Ιδού πως περιγράφει τον τρόπο δράσης τους η Αστυνομία: «Κατά τις πρωινές ώρες περιφέρονταν, κινούμενοι με αυτοκίνητα, προς αναζήτηση υποψήφιων θυμάτων κοντά σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους συχνάζουν ηλικιωμένοι. Στη συνέχεια, αφού επιτηρούσαν διακριτικά τα υποψήφια θύματά τους και όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, τους προσέγγιζαν, προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, στους οποίους συγγενικά τους πρόσωπα, τους όφειλαν δήθεν χρηματικά ποσά από εμπορικές-οικονομικές δοσοληψίες.

Προσωπικές πληροφορίες

Σε κάποιες περιπτώσεις γνώριζαν και προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους». Οι ηλικιωμένοι, δεδομένου ότι τα «οφειλόμενα» ποσά ήταν μικρής αξίας, συναινούσαν στην εξόφληση του υποτιθέμενου χρέους του συγγενικού τους προσώπου. Ο τρόπος που υποτίθεται θα εξοφλούνταν το χρέος ήταν μέσω τραπεζικής κάρτας σε ασύρματο POS που έφεραν μαζί τους. Εκεί, άρχιζε ένα πραγματικό θρίλερ: «Οι ηλικιωμένοι πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS , ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN, το οποίο και απομνημόνευαν.

Σε κάποιες περιπτώσεις υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούσαν να πληρώσουν τα παράβολα που «απαιτούνται» για την είσπραξη επιστροφής φόρου. Οι ηλικιωμένοι αφού πείθονταν, τους παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά, με τους κατηγορούμενους να εισέρχονται στις οικίες τους όταν αυτό ήταν πρόσφορο». Τα συνολικό εκτιμώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα