Απάτες: Ηλεκτρονική απάτη διαρκείας με επιχειρησιακό κέντρο στο Ζευγολατιό

Δύο εκατομμύρια ευρώ(!), απέσπασε από ανύποπτους επαγγελματίες και πολίτες, συμμορία που αποτελείτο από εξπέρ στις ηλεκτρονικές απάτες και είχε εγκαταστήσει για το σκοπό αυτό σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο σε οικία στο Ζευγολατιό! Μιλώντας μεταξύ τους με παλαιά διάλεκτο των Ρομά, κατάφερναν για καιρό να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του Νόμου, ώσπου η Αστυνομία, σε μια μεγάλη επιχείρηση συνέλαβε έξι από τους ηλεκτρονικούς εξπέρ, ενώ αναζητούνται άλλοι έξι. Τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου 2021, τα μέλη της, μέσω του «τηλεφωνικού κέντρου», πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες

κλήσεις πανελλαδικά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή έως ότου επιτύχουν τον σκοπό τους.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι, προσέλκυαν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους και τα προσέγγιζαν, υποδυόμενοι διάφορους ρόλους όπως πωλητή, αγοραστή ή πελάτη, με ειδικά διαμορφωμένα «σενάρια». Εμφανίζονταν ως «επιφανείς πολίτες», προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύονταν, ενώ έπειθαν για την φερεγγυότητά τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων, σφραγίδων, διαφημιστικών καρτών και τιμολογίων, που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως.

Τα σενάρια της απάτης

Ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούσαν ήταν να προσποιούνται:

Τους πωλητές οχημάτων ή αντικειμένων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν την ιδέα της συμφέρουσας αγοράς.Τους αγοραστές και αφού εντόπιζαν πρόσφατες αγγελίες κάθε είδους, με το πρόσχημα της άμεσης αγοράς και της άμεσης καταβολής χρημάτων, έπειθαν τα υποψήφια θύματά τους.Τους πελάτες σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνόμος Β Κωνσταντία Δημογλίδου, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης:

Οι τρεις μέθοδοι

«Μετά την αρχική προσέγγιση», είπε, «χρησιμοποιούσαν τρεις μεθοδολογίες για να αποσπάσουν χρήματα:

1ον) Στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας οχημάτων, πείθουν τα θύματά τους να καταβάλουν προκαταβολή ως «καπάρο» και στη συνέχεια προφασιζόμενοι φορολογικούς και λογιστικούς λόγους ζητούν μεγαλύτερο ποσό, τάζοντας δήθεν καλύτερη τιμή λόγω της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε. Αν τα θύματα ήταν δύσπιστα, έθεταν ένα μελετημένο τέχνασμα σε εφαρμογή, με δήθεν μεταφορά χρημάτων από την πλευρά τους ως διευκόλυνση προς τον αγοραστή, ώστε στη συνέχεια να του αποσπάσουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποστείλουν δήθεν απόκομμα – απόδειξη της μεταφοράς χρημάτων από άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Έτσι ο αγοραστής θεωρώντας ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν μετά από κάποιες μέρες, προέβαινε από μέρους του στην καταβολή των χρημάτων που θεωρούσε ότι του είχαν πιστωθεί προηγουμένως.

2ον) Αποσπούσαν με διάφορα τεχνάσματα πληροφορίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, μέσω διαδικτύου. Λόγω του ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν πετύχαιναν πάντα, ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο ώστε να αποσπούν από τα θύματά τους τα στοιχεία ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκεκριμένης τράπεζας, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και χρήσης κωδικού μιας χρήσης.

Έμοιαζε με της τράπεζας

3ον) Κατάρτιζαν και απέστελλαν στα υποψήφια θύματά τους κατάλληλα σχεδιασμένα γραπτά μηνύματα (SMS ), τα οποία εμφαίνονταν ότι προέρχονταν από την τράπεζά τους και περιείχαν υπερσύνδεσμο – link, ο οποίος οδηγούσε σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, που προσομοίαζε με την αρχική ιστοσελίδα τράπεζας, όπου τους ζητούνταν να κάνουν σύνδεση συμπληρώνοντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password). Συμπληρώνοντας τα θύματα τα στοιχεία τους για την είσοδο στο e-banking, τα μέλη της οργάνωσης αποκτούσαν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και προέβαιναν στην άμεση μεταφορά χρηματικών ποσών».

Με την ολοκλήρωση της απόσπασης-αφαίρεσης των χρηματικών ποσών από τα υποψήφια θύματα τους, ενημέρωναν τα μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την ανάληψη των χρημάτων από Α.Τ.Μ. και πραγματοποιούσαν άμεσα τις αναλήψεις, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας (μάσκες, κουκούλες κλπ)». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες στις μεταξύ τους συνομιλίες, όταν οι απάτες αφορούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς της Τράπεζας Πειραιώς την αποκαλούσαν «Κίτρινη Μπανάνα», της Eurobank «Κόκκινη Eurovision» και της Alpha Bank «Άλφα μπίρα»…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απάτες, Ηλεκτρονική, Ζευγολατιό,apates, ilektroniki, zevgolatio