Άνοιξαν οι Ευρωκάλπες σε Βρετανία και Ολλανδία

Άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα στην Βρετανία και στην Ολλανδία οι οποίες κάνουν ποδαρικό στις Ευρωεκλογές, καθώς είναι οι πρώτες από τις 28 χώρες της ΕΕ που ψηφίζουν για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πρωτιά αναμένεται να πάρουν ακροδεξιά, λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Στη Βρετανία, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ποσοστό που θα πάρει το «Βρετανικό

Κόμμα της Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ οι Φιλελεύθεροι που συγκυβερνούν με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχουν προετοιμαστεί για την απόλυτη ήττα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το UKIP συγκεντρώνει 27%, οι Εργατικοί 26%, οι Συντηρητικοί 22%, οι Πράσινοι 10% και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 72 έδρες στην Ευρωβουλή.

Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στην Ολλανδία, όπου ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Το «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γκέερτ Βίλντερς τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ισλάμ, πρεσβεύει την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και όπως και το βρετανικό UKIP, υποστηρίζει και αυτό την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.

Αν και αυτά τα γκάλοπ βγουν αληθινά – γιατί ορισμένα το φέρνουν στη δεύτερη θέση – τότε το ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς θα λάβει τις περισσότερες από τις 25 έδρες που αντιστοιχούν στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα