Ανοίγουν οι κάλπες στο Λουξεμβούργο

Στις κάλπες καλούνται να προστρέξουν οι 238.587 εκλογείς του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφασίσουν για την επανεκλογή ή όχι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές από τις εννέα το πρωί (ώρα Ελλάδας) έως τις 10.30, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Έπειτα από 18 χρόνια στην εξουσία, ο Γιούνκερ, επικεφαλής του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV),οδηγεί τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές επτά μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας του, αφού τον εγκατέλειψε

το Σοσιαλιστικό Κόμμα (LSAP), ο παραδοσιακός εταίρος του.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι σοσιαλιστές επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό της χώρας για το σκάνδαλο της υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία διέπραξε σοβαρές παρατυπίες, κυρίως κατασκοπεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον πληθυσμό και ένα μέρος της πολιτικής τάξης.

Βασικός αντίπαλος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί εύκολα το 1995, το 1999, το 2004 και το 2009, είναι ο σοσιαλιστής Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να του πάρει τη θέση.

«Σήμερα θέλω αληθινά να γίνω πρωθυπουργός για να δώσω μια νέα δυναμική στη χώρα και να την μεταρρυθμίσω εκ βάθρων» δήλωσε ο 42χρονος σοσιαλιστής ηγέτης.

«Ο πολίτης θα θυμηθεί άραγε ότι δεν είναι πολυτέλεια αλλά ζωτική ανάγκη να αναπνέεις φρέσκο αέρα, να αισθάνεσαι το αεράκι στο δέρμα σου;» αναρωτιόταν χθες η κεντροαριστερή εφημερίδα «Τάγκεμπλατ».

«Το σοσιαλιστικό κόμμα και ο επικεφαλής του μπήκαν στην προεκλογική εκστρατεία με την ιδέα να αλλάξουν τον μολυσμένο αέρα. Γιατί όχι; Όμως τι το τόσο επαναστατικό έχει το να θέλεις να μειώσεις στα 16 την ηλικία της ψήφου ή να μειώσεις τη διάρκεια των πολιτικών εντολών;», αναρωτιόταν μια άλλη εφημερίδα, η «Βορτ», που πρόσκειται στο Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα.

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα εκτιμάται ότι θα παραμείνει η κύρια πολιτική δύναμη του Μεγάλου Δουκάτου, ωστόσο προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικές απώλειες στις ψήφους του.

«Θα ήθελα το CSV να παραμείνει το πιο ισχυρό κόμμα, έτσι θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τα πέντε επόμενα χρόνια. Αν αυτό δεν συμβεί, θα είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης» ανακοίνωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι σήμερα ο πρύτανης των ηγετών της ΕΕ, αλλά λέει πως έχει εγκαταλείψει κάθε ευρωπαϊκή φιλοδοξία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το CSV θα χάσει τρεις έδρες στη Βουλή, όπου έχει σήμερα 26 από τις 60. Τις έδρες αυτές θα πάρουν οι φιλελεύθεροι του δημάρχου της πόλης του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν έτσι 12 έδρες και θα είναι στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα