Ανησυχία στο Ισραήλ προκαλεί ο διορισμός Χέιγκελ στο Πεντάγωνο

Ανησυχία προκαλεί στο Ισραήλ ο διορισμός του πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, με τον πρόεδρου του ισραηλινού κοινοβουλίου Ρέουβεν Ρίβλιν να ασκεί έντονη κριτική.

"Ο διορισμός του Χέιγκελ δεν επηρεάζει μόνο το Ισραήλ, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας. Η θεωρία της 'εξαίσιας απομόνωσης' την οποία υπερασπίζεται

ο Χέιγκελ τροποποιεί την αμερικανική στρατηγική στον κόσμο», γράφει ο Ρίβλιν.

"Αυτή η αντίληψη πρέπει να προκαλέσει την ανησυχία του Ισραήλ, αλλά δεν πρέπει να το φοβίσει», πρόσθεσε.

"Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να καθορίσει μόνο του την πολιτική (μιας χώρας), αυτός ο διορισμός δεν συνιστά κίνδυνο για τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε, δύο εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές.

Στο διορισμό Χέιγκελ αναφέρθηκε και ο υπουργός Παθητικής Άμυνας, Άβι Ντίστερ, ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του «να επιδειχθεί μεγαλύτερη σύνεση».

"Υπήρξαν στο παρελθόν διορισμοί (στις ΗΠΑ) που φαίνονταν ανησυχητικοί, αλλά στο τέλος η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική, είτε για καλό είτε για κακό», υπενθύμισε ο Ντίστερ μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ο Χέιγκελ διαβεβαίωσε πάντως για την «πλήρη υποστήριξή» του προς το εβραϊκό κράτος λίγο μετά την ανακοίνωση του διορισμού του χθες Δευτέρα από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Διχασμένα εμφανίζονται τα ισραηλινά έντυπα σχετικά με τον διορισμό του Χέιγκελ.

Η Γεντιότ Αχρονότ υποστηρίζει πως ο Τσακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο είναι «ο χειρότερος εφιάλτης για την κυβέρνηση της δεξιάς που πρόκειται να σχηματισθεί μετά τις εκλογές».

Άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν αντίθετα ότι η επιλογή του προέδρου Ομπάμα υπαγορεύεται από μια παγκόσμια αμερικανική στρατηγική, στην οποία το Ισραήλ δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η εφημερίδα Ισραήλ Χαγιόμ (φιλοκυβερνητική) που διανέμεται δωρεάν, αναφέρει πως «σε έναν ουτοπικό κόσμο όπου βασιλεύει το Καλό, ο Τσακ Χέιγκελ θα είχε τη θέση του στο Πεντάγωνο. Αλλά σ' ένα κόσμο όπου οι μηχανές φυγοκέντρησης γυρίζουν διαρκώς σε επικίνδυνες χώρες όπως το Ιράν, πρόκειται για μια ουτοπική επιλογή», υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα