Αναστασιάδης:Δυνατότητα δίωξης Προέδρου Δημοκρατίας

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, καθώς και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται είναι και η σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών, ενώ ξεχωρίζει και η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος σχετικά με τη διεύρυνση των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ακόμη

και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η άρση της ασυλίας των βουλευτών για όλες τις μορφές αδικημάτων και ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους..

Επιπλέον διευρύνεται ο κατάλογος των αξιωματούχων, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (πόθεν έσχες) σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Οι δηλώσεις τους θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή και θα δημοσιοποιούνται οι σχετικές εκθέσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, τα ομόφωνα ευρήματα της ερευνητικών επιτροπών θα είναι δεσμευτικά για υπό διερεύνηση πολιτειακό αξιωματούχο, ενώ παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα η δυνατότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγγειλε, ακόμα, αποφάσεις για διασφάλιση χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η υποχρέωση αιτιολόγησης και δημοσιοποίησης αποφάσεων για κατακύρωση προσφορών του δημόσιου τομέα, ενώ συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου σε κάθε υπουργείο για να παρακολουθεί τις καταγγελίες και να υλοποιεί παρατηρήσεις που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Υποχρεούνται τα ελεγχόμενα υπουργεία ή δημόσιοι οργανισμοί με την κατάθεση των ετήσιων προϋπολογισμών τους στη Βουλή να υποβάλουν και λεπτομερή έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των καταγγελιών ή παρατηρήσεων ενώ αντίστοιχα μέτρα θα εφαρμοστούν στους Δήμους και τις Κοινότητες.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων κάθε Αρχής ή Οργάνου του Δημοσίου θα δημοσιοποιούνται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες.

Ενισχύεται, επίσης, ο ρόλος της Επιτρόπου Διοικήσεως με την παραχώρηση δυνατότητας διαμεσολάβησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό τη συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις της υπηρεσίας και σε περίπτωση άρνησης τής δίνεται η δυνατότητα υποβολής έκθεσης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος, καθορίζονται οι αστικές και ποινικές ευθύνες των λειτουργών του δημοσίου για ζημιές που προκαλούνται από ασύγγνωστη αμέλεια ή δόλιες συμπεριφορές που συνιστούν διαπλοκή.

Keywords
Τυχαία Θέματα