Ανασκόπηση 2012 – Οι ξένοι που ξεχώρισαν

Μπαράκ Ομπάμα

Το 2012 ήταν η χρονιά του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εξασφάλισε μια δεύτερη ιστορική προεδρική θητεία, καταφέρνοντας να επικρατήσει του μεγάλου ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη που τελικά έληξε με καθαρή διαφορά υπέρ του. Αναδείχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time, καθώς εν μέσω ιστορικών πολιτιστικών και δημογραφικών

αλλαγών, ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί σύμβολο και κατά κάποιο τρόπο τον αρχιτέκτονα αυτής της νέας Αμερικής: «Το 2012 ανακάλυψε και σφυρηλάτησε μια νέα πλειοψηφία, μετέτρεψε την αδυναμία σε ευκαιρία και προσπάθησε, εν μέσω μεγάλης αντιπαλότητας, να δημιουργήσει μια τελειότερη ένωση».

Μο Γιαν

Νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2012 ανακηρύχτηκε o Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι επιλέχθηκε διότι «τα έργα του συνδυάζουν τον παραληρηματικό ρεαλισμό με τα παραμύθια, τις ιστορίες και τη σύγχρονη ζωή στη γενέτειρά του». Ο Μο Γιαν (το πραγματικό του όνομα είναι Γουάν Μογιέ) έγινε ιδιαιτέρως γνωστός στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο του «Οι κόκκινοι αγροί», όπου καταπιάνεται με τη ζωή των Κινέζων αγροτών στα πρώτα χρόνια του κομμουνισμού.

Αν και τα έργα του αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη λογοκρισία στη χώρα του, εντούτοις ο ίδιος εξέπληξε, όταν λίγο μετά τη βράβευσή του, υπερασπίστηκε το καθεστώς λογοκρισίας και αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα για την αποφυλάκιση του συγγραφέα Λιού Σιαομπό.

Μαλάλα Γιουσουφζάι

Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας από τους Ταλιμπάν ενός 14χρονου κοριτσιού, το οποίο υπεραμυνόταν δημοσίως το δικαίωμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Πακιστάν, έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι η Μαλάλα Γιουσουφσάι «ήταν υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους». Το κορίτσι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας, ύστερα από τον πυροβολισμό στον κεφάλι, ενώ πλήθος ακτιβιστών και όχι μόνο, απαίτησε το κορίτσι να είναι υποψήφιο για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Ο σκηνοθέτης Άμτζαντ Χαν, εμπνευσμένος από τον αγώνα του κοριτσιού, έχει «στα σκαριά» ταινία που θα εξιστορεί τη ζωή της. «Δεν την βλέπω ως γυναίκα, ούτε ως κορίτσι. Την βλέπω ως μια επαναστάτρια. Ήταν 15 χρονών και ήδη ένας φάρος ελπίδας για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Το κορίτσι συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας.

Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ

«Έπαιξε» με τα ανθρώπινα όρια, αψηφώντας την έννοια του φόβου και του γενετήσιου ενστίκτου της επιβίωσης. Στις 14 Οκτωβρίου ο 43χρονος Αυστριακός Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ πήδησε από τη... στρατόσφαιρα (ήταν σε ύψος 39 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης), σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ, αλλά και το φράγμα του ήχου κατά την ελεύθερή του πτώση προς το έδαφος. Ο Μπάουμγκαρτνερ χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του τα τελευταία 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα της πτώσης, η οποία κράτησε συνολικά 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα. Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν ζωντανά το παράτολμο άλμα του, το οποίο μεταδιδόταν με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, προκειμένου να προλάβουν τα δίκτυα να «κόψουν» τις εικόνες σε περίπτωση «καταστροφής».

Ωστόσο, μετά το άλμα, στο φως ήρθαν μερικά μελανά σημεία του χαρακτήρα τού Αυστριακού, όπως οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπέρ μιας «μετριοπαθούς δικτατορίας» και η πρόσφατη καταδίκη του για ξυλοδαρμό Έλληνα οδηγού.

Anonymous: Επαναστάτες με αιτία...

«...Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας αναμένετε». Είναι οι Anonymous, που μέσα σε λίγες λέξεις στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα, διεκδικώντας δικαιοσύνη και ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, μέσω ίντερνετ. Οι Anonymous προέκυψαν από μια ιστοσελίδα ονόματι 4chan που ιδρύθηκε το 2003 και μέσα σε λίγα χρόνια αποτελούν τη «φωνή» του Internet. Το παγκόσμιο κίνημα πήρε το όνομά του από τη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες να δημοσιοποιούν πληροφορίες ή προσωπικά σχόλια χωρίς να υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Εμπνευσμένοι από τις μάσκες του Guy Fawkes («V for Vendetta»), οι «χακτιβιστές» δεν αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους. Γνωρίζουμε σήμερα όμως, πως είναι άτομα διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων. Το 2011, συνεπείς στις δράσεις τους, ξεκινούν τον μεγάλο κυβερνοπόλεμο αντιστεκόμενοι στα νομοσχέδια SOPA και PIPA, που αποτελούν ένα πανίσχυρο μηχανισμό διαδικτυακής λογοκρισίας. Το 2012, καταφέρνουν την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στα νομοσχέδια, καθώς ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, η αναστολή των συζητήσεων στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο. Την ίδια χρονιά οι Anonymous ανακοινώνουν πως είναι έτοιμοι να εκδικηθούν για το κλείσιμο του file-sharing site, Megaupload.com. Εξαπολύουν επίθεση κατά χιλιάδες και καταφέρνουν να «ρίξουν» πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Μάικ Φέλπς: H «σφαίρα» της Βαλτιμόρης

Σίγουρα αποτελεί τον κορυφαίο κολυμβητή όλων των εποχών και αν όχι τον καλύτερο, έναν από τους καλύτερους αθλητές που έχουν περάσει από το παγκόσμιο στερέωμα. Μιλάμε για τον Μάικ Φέλπς, που το 2012 έφτασε στο απόγειο της καριέρας του σπάζοντας ένα μοναδικό ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012: κατάφερε να φθάσει τα 22 Ολυμπιακά μετάλλια καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Ρωσίδας γυμνάστριας Λαρίσας Λατίνινα που μετράει 18. Είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακές Αγώνες σε Αθήνα (2004) και Πεκίνο (2008), με τον Φέλπς να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του.

Ήταν το 2001 που σε ηλικία 17 ετών πρωτοεμφανίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει συνολικά 39 παγκόσμια ρεκόρ και 29 παγκόσμιους τίτλους (χρυσά μετάλλια), πέρα από τις κατακτήσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο «άνθρωπος βολίδα» αποχαιρετάει τις πισίνες και τη μαγική καριέρα του, γεμάτος μετάλλια και ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα