Ανακοινώσεις για τους φθόγγους και τα φωνήεντα

Σύμφωνα με την καταγγελία συλλόγου δασκάλων της Ανατολικής Αττικής, στο νέο βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού, «καταργήθηκαν» τα γράμματα η και ω και αντικαταστάθηκαν από το ου. Η καταγγελία αυτή προκάλεσε την άμεση απάντηση 140 καθηγητών πανεπιστημίου, εξειδικευμένων στην ελληνική γλώσσα, που υπογράφουν κείμενο για το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με τους φθόγγους και τα φωνήεντα της γλώσσας μας.
Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις που διατυπώνονται χαρακτηρίζοντάς τις αποτέλεσμα παρανόησης βασικών κανόνων της γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας

και το όλο ζήτημα ανησυχητικό διότι, όπως λένε, αποπροσανατολίζει δασκάλους γονείς και μαθητές.
«Ως γλωσσολόγοι, επιστημονικά ειδικότεροι και αρμοδιότεροι για τα ζητήματα γλώσσας και γλωσσικής εκπαίδευσης, και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εξηγήσουμε γιατί οι κατηγορίες τις οποίες εξαπολύει η κ. Χρυσού κατά των συγγραφέων του εγχειριδίου «Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού» είναι παντελώς εσφαλμένες και ανυπόστατες.
»Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά τη θεωρήσαμε επιβεβλημένη, όταν μια επιστημονικά ανυπόστατη καταγγελία μετατρέπεται τόσο άκριτα σε επιστημονικό μανιφέστο και οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες μας σε παράλογα συμπεράσματα» αναφέρουν.

Το αναλυτικό κείμενο, στο οποίο καταγράφεται «η αλήθεια για τα καταγγελλόμενα, σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της γλωσσολογίας», καταλήγει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τους παραπάνω λόγους, ως ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της γλωσσολογίας και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν μια εκπαιδευτικός που δεν παραδέχεται στοιχειώδεις αρχές της γλωσσικής επιστήμης, όπως είναι η διαφορά μεταξύ ήχων και γραμμάτων, βασιζόμενη σε παρανοήσεις και αβάσιμα συμπεράσματα να αμφισβητεί την εγκυρότητα ενός διδακτικού εγχειριδίου, που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και αποτελεί έργο ειδικών επιστημόνων και το οποίο, ως δασκάλα, καλείται να διδάξει" αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Πανεπιστημιακοί.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος συμφώνησε με την ανάλυση που έγινε από τους πανεπιστημιακούς. Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή αλλιώς στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα