Ανάκαμψη από το 2014 «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

Έτος ανάκαμψης είναι το 2014, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. «Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ενώ απατώντας σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν είχε έναν άνεργο απέναντι του, είπε ότι θα προσπαθούσε

να του βρει δουλειά. «Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει ελπίδα», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των μέτρων, τα οποία έχουν «γονατίσει» την ελληνική κοινωνία, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα. «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Στουρνάρας πληροφόρησε ότι το υπουργείο του προχώρησε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα. Για τη φοροδιαφυγή παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, αλλά γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης. Συμπλήρωσε δε, ότι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή. «Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας», τόνισε. Για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φοροοφειλετών ο κ. Στουρνάρας είπε πως η εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. «Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών», ήταν το σχόλιό του.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 της χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», κατέληξε.



Keywords
Τυχαία Θέματα