«Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα»

Οι Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece συμμετέχουν και φέτος στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και στη δράση των πολιτών με τη θέση/ σύνθημα «Aν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα». Αυτή η θέση εναρμονίζεται πλήρως με τη «δέσμευση στην τοπική βιώσιμη Ενέργεια» του «Συμφώνου των Δημάρχων», το οποίο έχουν υπογράψει 111 Δήμοι της Ελλάδος αλλά και με την Πρωτοβουλία «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται».

Η υπογραφή του «Συμφώνου των Δημάρχων1» ήταν το εύκολο στάδιο, το

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ για τη μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 κατά 20% μέχρι το 2020 στους Δήμους. Το επόμενο ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ, «Η Εφαρμογή και η παρακολούθηση της προόδου του Σχεδίου δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια» και το μεθεπόμενο ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ «Τακτική υποβολή εκθέσεων εφαρμογής» ελάχιστοι Δήμοι στη χώρα μας το ακολουθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την πρωτοβουλία «Οι Δήμαρχοι προσαρμόζονται» (Mayors Adapt2 – Twinning) με σκοπό να παροτρύνει τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν δράσεις για την μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Από την Ελλάδα υπέγραψαν αυτή τη φορά έντεκα (11) Δήμοι της χώρας μας και δύο εξ’ αυτών επιλέχθηκαν να αδελφοποιηθούν, τα Χανιά με τη Βαρκελώνη και το Ίλιον με την πόλη Cascais της Πορτογαλίας.

Μάλιστα, οι Φίλοι της Φύσης καλούν τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:

α) Να συμμετέχουν με υπεύθυνο, συστηματικό τρόπο που να ελέγχονται τα αποτελέσματα των μέτρων για τη μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

β) Να συμμετέχουν και να ενισχύσουν πρωτοβουλίες, φορέων, πολιτών και κοινωνικών δικτύων για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη λήψη μέτρων για την προστασία του κλίματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

γ) Να συνδράμουν με τη συμμετοχή στην προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε «να υιοθετηθεί στο Παρίσι, με την COP21, μία νέα διεθνής συνθήκη για την προστασία του κλίματος που θα αντικαταστήσει το όχι και πολύ αποτελεσματικό Πρωτόκολλο του Κυότο. Μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρους στόχους για όλες τις χώρες και θα προβλέπει αλληλέγγυες μορφές χρηματοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας. Μιας συμφωνίας3 που θα δρομολογεί αλλά και θα δεσμεύει τις χώρες ότι μέχρι το 2050 οι πλανητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να έχουν μηδενιστεί!».

Keywords
Τυχαία Θέματα